Зависност од коцкање, симптоми и третман

Новости

2022-08-30

Коцкањето предизвикува голема зависност, а статистиката е загрижувачка. Истражувањата покажуваат дека зависноста од коцкање е поврзана со алкохолизам, ПТСН, ментална болест, бран на колеџ и криминални активности. Три до пет коцкари од сто се компулсивни коцкари. Неколку фактори предизвикуваат зависност од коцкање и се движат од биолошки/психолошки до социо-економски.

Зависност од коцкање, симптоми и третман

Само во ОК, бројот на луѓе кои се занимаваат со проблематично коцкање е над 500.000, имајќи предвид дека истражувањата покажуваат дека бројката е над 400.000 во 2017 година. Бројката расте поради влијанието на рецесијата. Исто така, достапни се платформите за обложување, особено онлајн казина, кои сега нудат игри со дилери во живо покрај игрите на погон на RNG.

Причини и дијагноза

Повеќето зависници од коцкање играат онлајн, а еден проблем со оваа форма на коцкање е неговата пристапност. Можете да играте секаде, во секое време - без разлика дали на училиште или на работа. Проблемот со онлајн коцкањето е што брзо се закачувате и не е лесно да признаете дека сте зависни. Освен тоа, пријателите и семејството тешко го забележуваат.

Ефектите од зависноста од коцкање се главно социо-економски и понекогаш може да ескалираат до психолошки. Кога сте зависни од коцкање, имате тенденција да трошите многу на тоа, а едвај забележувате. Ако имате проблеми со готовинскиот тек, голема е веројатноста дека сте зависни. Зависноста од коцкање, исто така, има тенденција да ги заострува односите со пријателите, семејството, па дури и со соработниците.

Зависник? Еве што да правите

Откако ќе дознаете дека имате проблем со коцкањето, мора да побарате третман. Во зависност од степенот на зависност, можете разговарајте со пријателите или роднините, а во екстремни случаи можеби ќе ви треба терапија. На нив им помагаат неколку онлајн и локални организации справување со зависност од коцкање и да се опорави од зависност.

Исто така, постојат правила за самоисклучување и самоограничување, иако повеќето агенции за обложување ги игнорираат. Со само-исклучување, можете да се откажете од единечни или повеќе обложувалници за одреден период. Од друга страна, самоограничувањето ви овозможува да ги ограничите вашите трошоци и на единечни или повеќе локации за коцкање. Овие можат да ви помогнат да не се обложувате.

Резиме

Секој може да биде зависен од коцкање, бидејќи надежта секогаш е освојување големи џекпот на пари или враќање на загубите. Трендот сега ги погодува возрасните, но и децата. Родителите треба да бидат свесни за тоа што прават нивните деца. Чувајте ги кредитните картички безбедни и секогаш следете ги нивните трошоци.

За зависниците од коцкање тоа не е крајот на патот. Има многу успешни приказни од луѓе кои ја надминале зависноста од коцкање. Патувањето започнува со вас - прифатете дека сте зависни и бидете подготвени да излезете од нечистотијата. Иако можеби е доста предизвик, тоа е најдобриот пат што треба да се следи.

Најнови вести

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет
2022-09-27

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет

Новости