Законитоста на финските онлајн казина

Новости

2021-11-28

Benard Maumo

Финска често се смета за една од најсреќните нации во светот. Финците се благословени со високи приходи, висококвалитетно образование и работни системи за здравствена заштита. Но, Финска е и рај за некои од најдобрите онлајн казина. Финските онлајн казина им нудат на играчите атрактивни бонуси покрај огромните исплати.

Законитоста на финските онлајн казина

Но, чекајте, дали е легално да се коцкате во онлајн казина во Финска? Оваа статија ќе одговори на ова прашање, плус многу други што можеби ги имате за онлајн обложувањето во Финска.

Закони за онлајн коцкање во Финска

Начинот на кој се води финската индустрија за коцкање е малку поинаков од другите земји. Овде владата ужива државен монопол на сите коцкарски активности. Со други зборови, владата ги поседува сите локални локации за коцкање.

Добар пример е Veikkaus Oy, компанија за игри лансирана во 2017 година. Оваа компанија е во сопственост на финската влада и нуди услуги за коцкање како што се автомати, игри со инстант добивка, игри за вештини и игри со среќа. Денес, Веикаус е најголемата онлајн обложувачка компанија во Финска, која привлекува над 700.000 играчи неделно.

Тоа, рече, коцкарските компании, вклучително и онлајн казина, мора да добијат знак од соодветното тело пред да работат во Финска. Овие се:

  • RAY: Ова е примарен регулаторен орган во Финска за казина на копно. Телото ги контролира повеќето казино игри во земјата, вклучително и онлајн игрите.

  • Viekkaus OY: Ова тело ги регулира сите активности за лотарија, спортско обложување и игри со инстант добивки во земјата.

  • PAF: Регулаторно тело за надгледување на обложувачките активности на Оландските Острови - автономната покраина на Финска.

  • Fintoto OY: Ова тело ги регулира сите активности за обложување со коњски трки во Финска.

Финската влада смета дека државниот монопол е најефективниот начин за управување со коцкањето во земјата.

Главната агенда е намалување на зависноста од игри. Според студијата од 2019 година на Финскиот институт за здравје и благосостојба, најмалку 11% од населението учествувало во една форма на обложување во изминатата година.

Генерално, коцкањето во финските онлајн казина е апсолутно легално се додека RAY и PAF ја одобруваат страницата.

Законската старосна граница за коцкање

Секој што сака да игра во онлајн казина во Финска мора да има 18 години или повеќе. Ова е за заштита на малолетниците од зависност од коцкање и финансиска неодговорност. Типично, познато е дека младите луѓе преземаат ризик. Значи, овој закон само ги штити од сопственото јас.

Но, дупките во законите за коцкање во земјата им дозволуваат на играчите да се обложуваат во офшор онлајн казина. Тоа е затоа што строгите прописи важат само за коцкање во земјата.

Затоа, играње во некои од најдобрите онлајн казина во Финска е можно, имајќи предвид дека владата не може директно да ги ограничи. Само не заборавајте да ги потврдите ограничувањата на возраста и информациите за лиценцирање на офшор локацијата.

Временски ограничувања за коцкање во Финска

Изненадувачки, коцкањето на јавни места во Финска функционира во одредена временска рамка. Како резултат на тоа, многу бизниси, особено Veikkaus, им нудат на играчите ограничено време за време на сесиите за коцкање.

Вообичаено, по секои 15 минути има потсетник, потсетувајќи ги играчите да внимаваат на времето и парите. На пример, сите автомати во Веикаус имаат потсетник, прашувајќи ги играчите колку долго сакаат да играат.

Иднината на онлајн казината во Финска

Во моментов, ниту еден офшор оператор на онлајн казино не може да ја добие посакуваната лиценца за коцкање Finish. Но, како што беше кажано претходно, отсуството на јасни закони што ги спречуваат офшор-страниците да прифаќаат фински играчи е значаен плус.

Затоа, само прашање е кога финската влада ќе го отфрли задушувачкиот државен монопол во корист на соодветни закони за коцкање.

Ова ќе ги заштити играчите од непријателските офшор казина и ќе го донесе толку потребниот приход. И да, финските играчи ќе можат да изберат од кремот на глобалните онлајн казина.

Најнови вести

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет
2022-09-27

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет

Новости