Замрзнете ги лиценците за електронски игри на Филипините

Новости

2019-09-11

Eddy Cheung

Филипинската корпорација за забава и игри (PAGCOR), неодамна го замрзна издавањето лиценци за коцкање и за физички и за онлајн казина. Оваа забрана првично се очекуваше да биде за пет години и главно беше насочена кон спречување на додавање нови лиценци во главниот град на земјата, Манила.

Замрзнете ги лиценците за електронски игри на Филипините

Коцкањето на Филипините е значајна туристичка атракција во земјата, при што центарот на градот Манила има дваесет казина, голема количина по глава на жител. Пред 1976 година, коцкањето на Филипините беше главно нерегулирано, а поголемиот дел од легалните коцкање беа црковни бинго настани. Создавањето на ПАГКОР во 1976 година помогна да се создаде регулирана индустрија.

Филипински офшор оператори за игри (POGOs)

POGO се даватели на онлајн игри, кои ги опслужуваат онлајн клиентите надвор од Филипините. Овие ентитети бараат индивидуални лиценци од PAGCOR, кои се издаваат од 2016 година и можат да таргетираат само патрони надвор од земјата. Таквите страници се блокирани на Филипините, и онлајн коцкање е дозволено само на станиците за е-игри.

POGO беа наводно насочени конкретно на патроните во Кина, каде што онлајн коцкањето е нелегално. Еден од начините на кој тоа беше направено беше со ангажирање претежно кинески персонал, кој броеше речиси 100.000 вработени. Имаше до 58 лиценцирани POGO во времето на замрзнувањето, и без сомнение безброј нелиценцирани сајтови насочени кон кинески клиенти.

Забрана на онлајн казина и лиценци

Поради наводната цел на кинеските граѓани, филипинската влада се соочи со притисок од Кина да ги забрани лиценците на ПОГО. Некои владини претставници на Филипините велат дека Кина нема овластување да изврши таков притисок врз владата, а забраната на ПОГО ќе има катастрофален ефект врз економијата.

Додека кинеските власти сметаат дека ПОГО конкретно ги таргетираат кинеските граѓани, и покрај тоа што коцкањето преку Интернет е нелегално во нејзините граници, ПАГЦОР изјави и тврди дека не издава лиценци за компании кои работат илегално во ограничени земји и дека кинеските граѓани би можеле да играат од каде било во светот, а не нужно во рамките на Кина.

58 до 60 носители на лиценца

Неодамна, PAGCOR предизвика конфузија кога потврди дека има 60 POGO лиценци, што е зголемување за две лиценци од претходно евидентираното. Ова се чини дека тогаш покажува дека наводното замрзнување на издавањето лиценци всушност не се случило и предизвикало зголемена тензија со Кина.

Се тврди дека ова зголемување се случило затоа што биле одобрени барањата што не чекаат и дека овие барања биле во фаза на чекање пред замрзнувањето на издавањето на лиценците. PAGCOR тврди дека од 60-те носители на лиценца, само 48 се всушност оперативни и сега продолжуваат да се соочуваат со притисок од кинеската влада да ги истражи и казни оние кои работат незаконски.

Променливата клима на онлајн коцкањето на Филипините

Поради притисокот од соседните земји, особено Кина, индустријата за онлајн игри на Филипините е под закана од исчезнување.

Најнови вести

Како да станете професионален коцкар?
2022-08-30

Како да станете професионален коцкар?

Новости