Заштита на онлајн коцкари

Новости

2021-04-22

Eddy Cheung

Иако пред ерата на Интернет беше речиси незамисливо малолетниците или адолесцентите активно да стапат во контакт со темата за коцкање, а камоли да учествуваат во игри во казино, ситуацијата сега изгледа токму спротивна. Всушност, речиси и да нема место каде што нема пристап до интернет или WLAN прием. Покрај тоа, употребата на дигитални медиуми сега стана природно за многу млади луѓе како и врзувањето на нивните чевли. За многу деца и млади, Интернетот стана еден вид дополнително игралиште и место за состаноци, а многу возрасни користат и различни понуди и платформи за забава, како на пр онлајн казина.

Заштита на онлајн коцкари

Експлозивното нешто во врска со оваа работа е што речиси и да нема механизми кои би можеле, на пример, сто проценти да ги спречат младите да станат активни на платформи кои не се соодветни за нивната возраст. Ризикот не мора нужно да потекнува од игра на среќа во онлајн казино. Она што дури и многу возрасни, родители и наставници не го знаат е дека дури и онлајн игрите кои изгледаат исто толку безопасни како популарниот фудбалски симулатор ФИФА, содржат потенцијално опасна содржина. Не станува збор за прикази на насилство или слично, туку за можност за купување во играта, таканаречени кутии за грабежи и користење на дополнителни виртуелни простории за разговор во рамките на игрите.

Реформа на актот за заштита на младите

Политичарите реагираа и решија во март 2021 година да го променат законот. Младите треба да бидат подобро заштитени, а родителите, надзорниците и педагошкиот персонал треба да добијат повеќе информации и насоки. Дополнително, се создава нова законска рамка до која мора да се придржуваат и давателите на услуги. Како резултат на измените на Законот за заштита на младите, добро познатите информации за препораки за возраст за онлајн и видео игри, како што се познати од USK (самоконтрола на софтвер за забава), во иднина ќе бидат дополнети со дополнителни информации. Тој е наменет да укаже на двосмислените ризици од употребата, како што се елементите слични на коцкањето. Интересно е што сличен систем веќе постои на меѓународно ниво, воспоставен од IARC (International Age Rating Coalition).

Обезбедувачите на игри и операторите на платформи кои го користат ова добиваат формулар со прашања релевантни за заштита на малолетниците, кој се користи за класификација на препораката за возраст. Штом има можност да освоите или изгубите вистински пари во игра, тоа се означува со белешката „Коцкање со пари“. Давателите кои сакаат да се спротивстават на ова за да продолжат да ги прават своите игри достапни за помладите, имаат можност да ги прошират на техничко ниво за, на пример, да можат да понудат функции за купување во играта или кутии за разговор, како и слични функции во зависност од целната група деактивирајте.

Заштита на играчите и за возрасни

Добро е познато дека игрите на среќа во ан онлајн казино не само што вклучува различни ризици за децата или малолетниците. Дури и кај возрасните, правните машини можат да бидат исклучително зависни. Достапноста на игрите на среќа е значително зголемена, особено во последните години. Во средината на годината е можно легално да се работи со онлајн казино во Германија на национално ниво, што претходно беше случај само во Шлезвиг Холштајн. И за онлајн казино во Германија, на пример, сè уште нема законски барања за униформа максимална граница за сумите на играта што може да се користат.

Се чини дека дилемата е однапред програмирана, особено затоа што многу малку провајдери имаат копчиња за паника со кои гејмерите би можеле барем привремено да се заштитат од најлошото. Покрај тоа, експертите советуваат да се воведат забрани за играчи во сите аркади, кои потоа треба да се применуваат и за секое онлајн казино во Германија. Во овој поглед, постои итна потреба од дејствување со цел да се обезбеди ефикасна заштита во смисла на ограничување на штетата.

Најнови вести

Уругвај се приближува до легализација на онлајн казина
2022-09-17

Уругвај се приближува до легализација на онлајн казина

Новости