Историјата на коцкањето во Шпанија

Новости

2021-04-20

Eddy Cheung

Шпанија е легална нација на коцкари, и постои голема веројатност дека просперитетната коцкарска индустрија придонесува за најголемиот дел од нејзиниот национален приход. Во моментов, земјата може да се пофали дека има над 60 казина, 250.000 автомати и седум тркачки патеки распослани во 35 градови. Најчестиот тип на обложување во Шпанија е државната национална лотарија (Loteria Nacional), која работи за да и помогне на Католичката црква и добротворните активности. Сепак, земјата сè уште има строги мерки во однос на законската возраст за коцкање. На поединци под 18 години не им е дозволено ниту да се коцкаат преку Интернет ниту да влегуваат во арени за игри, како што се бинго сали и казина.

Историјата на коцкањето во Шпанија

Раните денови на коцкањето во Шпанија

Пред 1977 година, режимот на Франко ги забрани сите активности на коцкање, освен спортските базени, наградните игри и националната лотарија. Коцкањето беше дозволено по смртта на Франко во 1975 година, вклучувајќи автомати, казина и бинго. Регионалната влада контролираше онлајн обложување и местата за коцкање пред нивната официјална регулатива во 2006 година. Растот на онлајн обложувањето со текот на годините наложи воспоставување на шпанскиот закон за коцкање во мај 2011 година за да се насочи пејзажот за коцкање во земјата. Игри со трки со кучиња и коњи, онлајн коцкање, борби со бикови, бинго, лотарија и покер се омилените коцкарски активности во Шпанија.

Правниот пејзаж

Државните и регионалните власти се санкционирани со шпанскиот закон да ги контролираат коцкарските активности во земјата. Провинциските власти ги регулираат активностите за коцкање што се нудат во еден регион во земјата, додека државните власти ги надгледуваат активностите на коцкање во две или повеќе области. Сепак, онлајн казиното во Шпанија е регулирано и од државните и од регионалните власти. Генералниот директорат за регулирање на активностите на коцкање е карактеристичен орган кој ги следи, контролира и стандардизира даноците за коцкање. Како што беше претходно споменато, Законот за коцкање ги поставува севкупните прописи за сите активности во врска со коцкањето во земјата. Актот за коцкање го контролира коцкањето преку интернет, медиумите и интерактивни масовни комуникации. Законот, исто така, спроведува одредени активности како што се финансирање, рекламирање и промовирање на коцкарски активности.

Онлајн обложување во Шпанија

Шпанската влада воспостави ратификација и регулирање на обложувањето преку Интернет во 2002 година. Сепак, обложувањето за размена и онлајн слотови беа забранети пред создавањето на актот за коцкање. Шпанскиот закон за коцкање од 2011 година воспостави стабилна рамка за лиценцирање и контрола на операторите на онлајн казино во Шпанија. Од примената на законот, сертифицирани се над 70 оператори за онлајн коцкање. Следствено, над милион играчи започнаа онлајн обложување на пазарот на онлајн казино во Шпанија до крајот на 2012 година. Тековната статистика откри дека над 50% од коцкарите кои користат онлајн услуги и активности вршат спортско обложување.

Законот за коцкање им дава на играчите шанса да ги проценат основните прописи за обложување и да се придржуваат до политиките во нивните релевантни региони. Исто така, шпанската управа за коцкање е строга онлајн слотови и онлајн обложувањето, бидејќи тие се значаен придонесувач за економијата на земјата. Коцкарите во Шпанија имаат ограничен избор на онлајн казино, но најдобрите оператори сè уште ги поздравуваат во светот на нивната страница. Во иднина, рестриктивното лиценцирање на крајот ќе се релаксира бидејќи даноците се зголемуваат за да се отворат вратите за поразновиден пазар.

Најнови вести

Уругвај се приближува до легализација на онлајн казина
2022-09-17

Уругвај се приближува до легализација на онлајн казина

Новости