Кина бара забрана за онлајн коцкање на Филипините

Новости

2019-09-11

Ethan Tremblay

Кинеската влада, преку портпаролот на нејзиното Министерство за надворешни работи, формално поднесе петиција до Филипините да забранат онлајн коцкање. Коцкањето е нелегално во Кина, а овој потег е дел од континуираните напори за ограничување на достапноста на услугите за коцкање преку Интернет за кинеските граѓани.

Кина бара забрана за онлајн коцкање на Филипините

Кина и Филипините се многу тесно поврзани преку силни дипломатски и економски врски, кои кинеската влада ги користи за да обезбеди усогласеност. Веќе Филипините привремено го стопираа процесот на одобрување нови лиценци за коцкање во странство, но има 58 лиценцирани странски оператори за коцкање кои легално работат во земјата.

Прокси обложување и POGO лиценци

Барањето на Пекинг е поттикнато од популарноста на прокси обложувањето и издавањето лиценци за POGO (Филипински Оператор за префрлани игри). Обложувањето со прокси дозволува некому да се коцка во казино со далечински давање инструкции на ангажиран агент. Поради тоа кинеските граѓани ја заобиколија забраната за коцкање, користејќи телефони и услуги за стриминг преку Интернет.

POGO лиценците дозволуваат онлајн услугите за коцкање регистрирани на Филипините да им дозволат на меѓународните играчи. Иако тие не се насочени исклучиво кон кинеските играчи, нивната достапност ја отежна Кина да ја спроведе забраната за коцкање. Многу оператори нудат внатрешен стриминг во казината за да понудат прокси обложување, поради што тие добиваат популарност во континентална Кина.

Економските придобивки од онлајн коцкањето на Филипините

Од витално значење е да се препознае улогата на Кина во олеснувањето на растот на индустријата за онлајн коцкање на Филипините. Кинеската влада го спречи прокси обложувањето во Макао, со забрана на мобилни телефони и онлајн стриминг од масите на казино. Ова доведе до тоа операторите да се преселат во други нации во Југоисточна Азија.

Во шесте месеци помеѓу јануари и јуни 2019 година, Филипините собраа 51,5 милиони американски долари даночен приход од операторите за онлајн коцкање со лиценци за ПОГО. Ова претставува 7% од приходот заработен од регулаторот за коцкање во земјата. Освен даночните приходи, индустријата создаде и стотици можности за вработување.

Забрана за онлајн коцкање во Камбоџа

Кина сакаше да ја истакне и да ја пофали одлуката на Камбоџа ефективно да го забрани онлајн коцкањето. Камбоџа објави дека не само што ќе престане да издава нови лиценци за коцкање преку Интернет, туку и сегашните лиценци нема да бидат обновени по истекувањето. Во соопштението на Кина се посочува дека тоа треба да доведе до поблиска соработка меѓу Пекинг и Камбоџа.

Филипините ќе мора да ги одмерат придобивките од „зајакнувањето“ на нивните односи со Пекинг, наспроти тековните даночни приходи од онлајн коцкањето, кога ќе го разгледаат барањето на Кина. Ова најверојатно ќе биде одредено од тоа како Кина ќе избере да ја награди одлуката на Камбоџа да се усогласи. Филипините покажаа подготвеност да се усогласат со суспендирање на издавањето на нови POGO лиценци.

Кина бара забрана за онлајн коцкање на Филипините

Сите играчи треба да знаат за петицијата на Кина за Филипините да ја забранат индустријата за онлајн коцкање, како и за економските и геополитичките ефекти.

Најнови вести

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership
2022-09-24

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership

Новости