Коцкање во Канада: Промената е во воздухот

Новости

2021-06-09

Eddy Cheung

Канадското здружение за игри вели дека повеќе од 14 милијарди CA $ годишно се обложуваат од коцкарите во Канада на странски платформи за обложување.

Коцкање во Канада: Промената е во воздухот

За да се бориме против ова и да се спречи нелегалното коцкање, постои предлог за промена на законот за коцкање во земјата со дел од законодавството наречено „Закон за безбедно и регулирано спортско обложување“ или предлог-закон C-218.

Воведен од пратеникот Кевин Во, предлог-законот има за цел да го легализира обложувањето со еден настан во Канада.

Канадски закон за коцкање

Во канадското спортско обложување, коцкарите мора да комбинираат два или повеќе облози на еден тикет или да направат точна прогноза за исходот од најмалку два натпревари за да се квалификуваат за победа.

Многу коцкари во Канада кои се обложуваат на еден настан погрешно мислат дека ги покровителуваат канадските онлајн казина и ја сфаќаат својата грешка кога ќе се случи нешто погрешно. Всушност, Канадската асоцијација за игри на среќа редовно добива барања од канадски коцкари да помогнат во решавањето на проблемите или споровите со не-канадските обложувалници.

Предлог-законот C-218 ќе го измени Кривичниот законик на Канада за да го направи легално за коцкарите да се обложуваат на резултат од една спортска игра. Едноставно кажано, обложувачот кој става единечен облог треба само да избере тим, да одлучи за износот на облогот и потоа да го стави тој облог. Наместо да мора да користат офшор платформа за обложување, обложувачите можат да ги обложуваат преку регулирани онлајн и копнени казина во Канада.

Широка поддршка

Откако беше разгледан од Постојаниот комитет за правда и човекови права, нацрт-законот C-218 ужива голема поддршка низ цела Канада.

Националната хокеарска лига, особено, побара одобрување на законот и ја признава нејзината улога во унапредувањето на гејмерската сцена во Канада. И бидејќи навивачите се ентузијасти за обложување на фудбал, кошарка, бејзбол и други спортски настани, предложениот закон ќе донесе повеќе можности за обложување.

Огромно коцкање во Онтарио

Се очекува провинцијата Онтарио да биде центар за коцкање доколку законот C-218 биде усвоен во закон. Со население од 14,5 милиони, тоа е огромен пазар со многу потенцијал. Присуството на големи казино оператори, вклучувајќи ги PointsBets, DraftKings, theScore и многу повеќе, е исто така главен двигател во проширувањето на сцената на коцкање во Онтарио.

Канадски онлајн казина

Правниот статус на онлајн казината во Канада е донекаде сложен. Според Кривичниот законик, нелегално е да се хостира веб-страница за коцкање во Канада. Кодексот, исто така, наведува дека само националната влада и провинциите можат да работат каков било вид на коцкање. Сепак, секоја од десетте провинции во земјата има моќ да легализира одредени видови на дигитално коцкање во нејзините граници.

Неколку провинции, вклучувајќи ги Алберта, Британска Колумбија, Онтарио и Квебек, имаат онлајн казина со кои покраината работи сама или во партнерство со приватни компании. Тие не издаваат лиценци за коцкање на приватни оператори на онлајн казино.

Сепак, Советот на Мохавк на Канаваке, едно од племињата на првите нации во Канада, има моќ да издава лиценци за онлајн казина. Поради ова, има минимум 250 онлајн казина кои можат легално да прифатат играчи од цела Канада, дури и оние кои живеат во провинции каде што онлајн казина се забранети.

Уште повеќе, неколку од овие операции имаат блескави прегледи на онлајн казино. Оние кои бараат најдоброто онлајн казино во Канада може да избира од овие операции и да ужива во одлично коцкарско искуство без да се грижи за кршење на законот.

Најнови вести

Како да станете професионален коцкар?
2022-08-30

Како да станете професионален коцкар?

Новости