Коцкање преку Интернет: Кои земји играат најмногу?

Новости

2022-05-13

Benard Maumo

Коцкањето е едно од најбрзо растечките индустрии во која било земја каде што е дозволено, и онлајн и офлајн. Сепак, не сите пазари можат да бараат исто ниво на приходи од оваа област. Еве преглед на приходите од игри по нација. Откријте ги нациите со најголема заработка, колку заработуваат и кои се нивните клучни индустрии.

Коцкање преку Интернет: Кои земји играат најмногу?

Топ 10 земји по приходи од игра

Според Newzooпроценките на за 2020 година, првите нации во однос на приходите од игри се како што следува. Сепак, во нивните предвидувања не вклучи интернет игри, онлајн обложување, B2B услуги, даноци или хардверска продажба. Како резултат на тоа, вредностите презентирани овде се пониски од оние што ги даваат националните агенции. Сепак, тие даваат одлична шанса да се добие увид во вкупниот принос на игри по земја.

  1. Кина - 44,26 милијарди долари
  2. САД - 42,10 милијарди долари
  3. Јапонија - 20,61 милијарди долари
  4. Јужна Кореја - 7,32 милијарди долари
  5. Германија - 6,08 милијарди долари
  6. Обединетото Кралство - 5,53 милијарди долари
  7. Франција – 4,35 милијарди долари
  8. Канада - 3,83 милијарди долари
  9. Италија - 3,48 милијарди долари
  10. Шпанија - 2,46 милијарди долари

Како што може да се види, на Европа отпаѓа половина од првите десет земји. Сепак, нивните национални добивки од коцкање не се ништо како оние на Кина, на Соединети Држави, или Јапонија. Како резултат на тоа, Азија-Пацифик и Северна Америка се рангирани на прво и на второ место во однос на приходите од игри.

Важноста на онлајн коцкањето и обложувањето

Друг важен фактор што треба да се земе предвид е важноста на интернет коцкањето и обложувањето на одредени места. Кога ќе се земе предвид интернет секторот, Обединетото Кралство и Германија, на пример, имаат многу повисоки бруто приходи од игри. Во Соединетите Американски Држави и Кина, каде што коцкањето преку Интернет е сè уште во рана фаза или е нелегално, јазот би бил помалку очигледен. Односно, списокот би изгледал значително поинаку доколку Newzoo се концентрира на приходите од онлајн игри по земја, а не на копнената индустрија.

Зошто Кина е сè уште во водство

Освен што е една од најнаселените земји во светот, таа има и едни од најистакнатите љубители на коцкањето. Ова, пак, најмногу е за спортско обложување. Макао е широко признат како кинеска ексклузивна јурисдикција за коцкање казино. Значи, кога ќе ги погледнеме приходите од казино индустријата во Кина по нација, само гледаме Макао. Поради својата огромна туристичка атракција, таа стана една од најголемите светски претпријатија за игри. 

За жал, остатокот од Кина ги забрани сите видови на коцкање. Лотарија и спортско обложување биле сигурни генератори на приходи, со комбиниран вкупен приход од над 50 милијарди долари. Целиот придонес од Казина со седиште во Макао изнесува 21 милијарда долари, а ВИП играчите сочинуваат две третини од вкупниот број.

Сингапур влегува на пазарот

Првото казино во Сингапур беше отворено во 2010 година, а жителите го дочекаа ова ново поглавје со раширени раце. Сепак, многу поединци веруваа дека воведувањето казина ќе резултира со голема загуба на пари. Како резултат на тоа, владата одлучи дека казината ќе им наплаќаат на гостите 81 долари за влез. И покрај тоа, играчите продолжија да ги играат своите омилени казино игри. Наместо тоа, го осигура местото на Сингапур на врвот на кое било рангирање на земји со најголем приход од игри.

Понатаму, земјата го поттикна интересот на странските играчи. Туристичкиот одбор на Сингапур во 2018 година ја информираше публиката дека приходите само од странци изнесуваат околу 1,5 милијарди долари. Приходите достигнаа 7 милијарди долари со двете казина што успеаја да ги основаат. Властите објавија во 2019 година дека владата собрала 1 милијарда долари само од такси за прием.

Најнови вести

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет
2022-09-27

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет

Новости