Онлајн коцкање во Норвешка

Новости

2020-11-10

Околноста на онлајн коцкање во Норвешка има тенденција да биде многу полошо во теорија отколку што е всушност. Ако само ги прочитате прописите, работите изгледаат мрачни за норвешките играчи. Има само две одобрени платформи за обложување Норвешка , и двете имаат мали шанси, слаби игра собирање и минимални функционални можности.

Онлајн коцкање во Норвешка

Норвешките прописи за коцкање, всушност, се под строг владин монопол. Иако постои строго ограничено право на приватните оператори да аплицираат за лиценци за вршење активности на коцкање според Законот за лотарија, комерцијалните оператори немаат право да аплицираат за целосна лиценца за игри од агенцијата за игри.

Кралството Норвешка и соседниот архипелаг Свалбард потпаѓаат под надлежност на Законот за лотарија, Законот за шема за игри и Законот за тотализатор. Актите нема да забрануваат вмешаност во нелиценцирани коцкарски активности. Исто така, не е прекршок за Норвежаните да се обложуваат на веб-локации кои не се овластени од Органот за игри на среќа во Норвешка.

Ефектот на ЕУ во Норвешка

Норвешка, исто така, има една од строгите прописи против коцкање во Европа. Понатаму, Норвешка не е дел од Европската унија и затоа не е ранлива на истата тензија како и нејзините соседи во Финска и Шведска да го олабави својот монопол контролиран од државата.

Единствените две легални обложувалници во Норвешка денес се:

За да се запознаеме со постојната законска состојба, затоа треба да ја разгледаме пошироката слика. Во минатиот век, повеќето методи на коцкање се прогласени за нелегални во Норвешка. Игрите кои не се забранети се високо контролирани од државата и можат да бидат понудени само од државни корпорации. Norsk Tipping и Norsk Riksto ексклузивен пристап до поголемиот дел од копненото и онлајн коцкањето.

Норск Риското за коњски трки

Актот за тотализатор од 1927 година го создаде првото лиценцирано коцкање за трки со коњи во Норвешка. Актот му даде на Норск Риско еднострано овластување да обложува коњи низ целата земја. Norsk Riskoto работи и во офлајн и во онлајн режими до ден-денес. Тоа би бил единствениот официјално легитимен начин за коцкање на коњи на интернет во Норвешка.

Норшки бакшиш за лотарии, спортско обложување, покер, кено и игри со гребење со карти

Законот за игри на среќа од 1992 година му даде ексклузивна моќ на Norsk Tipping низ лотаријата, спортското обложување и другите игри во Норвешка. Потоа, норвешките законодавци го овластија Norsk Tipping да биде домаќин на онлајн коцкање за граѓаните на земјата.

Големиот хит: Забрана на слотови

Законот за лотарија од 1995 година им дозволуваше на луѓето да се коцкаат слотови за вистински пари, меѓутоа, во тоа време, законодавството не предвидуваше огромниот раст на онлајн игрите. Слотовите генерираа повеќе од 26 милијарди NOK годишен приход до 2004 година. Спротивно на тоа, кога Законот за лотарија беше усвоен пред само една деценија, слотови генерираа едвај 200 милиони NOK приход.

Потоа, претходниот Закон за лотарија само пропишуваше дека непрофитните организации можат да нудат автомати за игри на среќа. Следствено, законодавството не кажува ништо за приватните корпорации кои нудат слотови на одредени добротворни организации и заработуваат процент од приходот. Кога владата го сфати она што се случува, законодавците беа принудени да донесат закони за да ја вратат власта, особено за слотови.

Првиот потег во 2003 година кулминираше со правен спор со фирмите за слот, кој на крајот пропадна, бидејќи не беше донесен во норвешкиот закон. Спротивно на тоа, неколку години подоцна, во 2007 година, тие имаа своја желба со забрана на автоматите и нивна замена со свои варијанти.

Како да го избегнете законот без да го прекршите законот

Иако претходните забелешки можеби укажуваа поинаку, навистина е можно законски да се коцка во Норвешка, или во Norsk Tipping или преку лиценцирана платформа во странство, доколку норвешките гејмери се одобрени. Неколку добро почитувани офшор обложувалници, сајтови за коцкање и казина и денес ги поздравуваат норвешките клиенти. Законодавците може да ги наречат „незаконски“ активности, но тие функционираат ефективно во целосна согласност со важечките правила каде се нивното седиште.

Вистината на правното прашање во Норвешка не е толку сериозна како што би претпоставувале Норск Риското и Типинг. Вистината е дека повеќето луѓе сè уште играат на „офшор“ гејмерски локации цело време во Норвешка, а активноста е силна како и секогаш. Стотици платформа за коцкање ширум светот ги прифаќаат Норвежаните.

Секогаш кога планирате да користите странска локација, само проверете дали нивната лиценца е валидна. Прегледајте дека тие исто така имаат норвешки услуги, многумина дури обработуваат плаќања во норвешки крони и презентираат игри во Бокмал и Нинорск и имаат силна врска за поддршка на клиентите. Ако целосно разбирате дека тие се безбедно место за играње, слободно легитимно уживајте во вашите онлајн игри.

Најнови вести

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет
2022-09-27

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет

Новости