Унгарскиот државен монопол за онлајн спортско обложување ќе заврши во 2023 година

Новости

2022-09-14

Benard Maumo

Правните онлајн спортско обложување и казино игрите стануваат вообичаени на глобално ниво. Неодамна, земји како Холандија, Германија и Украина ги преиспитаа своите закони за коцкање за да ги направат поробусни и поприспособливи. Унгарија има намера да ја следи истата насока откако во февруари 2022 година ја извести Европската комисија за нејзините планови да го прошири својот сектор за игри. 

Унгарскиот државен монопол за онлајн спортско обложување ќе заврши во 2023 година

Според најновите предлози усвоени од унгарскиот законодавен дом во јули 2022 година, операторите за коцкање преку Интернет во рамките на ЕЕА (Европска економска област) ќе добијат лиценци од SARA (Надзорен орган за регулаторни прашања). Регулативата предлага стартување на пазарот на 1 јануари 2023 година. Сепак, државните казина со седиште во земјата ќе добијат приоритет во понудата онлајн казино игри. Исто така, законот не го специфицира бројот на лиценци издадени од унгарскиот регулатор. 

Запомнете дека во 2014 година, владата ги прошири законите за казино за да го покрие секторот за онлајн коцкање. За возврат, регулираната индустрија за коцкање работеше директно под владата. 100% државна сопственост Szerencsejáték Zrt моментално ги нуди сите онлајн услуги за спортско обложување, со копнени казина дозволено да аплицираат за онлајн покер и лиценци за казино. 

Лиценцата нема да биде евтина

Како што се очекуваше, Унгарија ќе игра тешко да се добие со нивната iGaming лиценца. Впрочем, околу 77% од унгарското население коцкање онлајн. Пред да аплицира за дозвола, операторот на ЕЕА ќе назначи и регистрира претставник пред SARA. Регулативата предвидува дека претставникот мора да биде унгарски државјанин со магистерски студии по економија или право. Исто така, претставникот мора да има чисто криминално досие. 

Во меѓувреме, операторите имаат најмногу 75 дена да се пријават како застапник, а ќе чекаат 120 дена за да ја добијат лиценцата. Се додава уште еден рок од 15 дена за регистрација кај даночните власти доколку операторот не е регистриран. Други услови за лиценцирање вклучуваат:

  • Апликантот мора да работи во друга земја на ЕЕА најмалку пет години. 
  • Операторот мора да основа унгарска филијала со акционерски капитал од 1 милијарда HUF (2,5 милиони евра).
  • 250 милиони HUF (650.000 евра) ќе бидат исплатени на SARA како обезбедување. Телото има слобода да одреди сума поголема од 250 милиони HUF. 
  • Апликантот ќе плати 600 милиони HUF (1,5 милиони евра) како такса за лиценца. 
  • Апликантот од ЕЕА може да понуди само далечинско коцкање преку друга компанија доколку е регистриран во Унгарија. 
  • Операторите мора годишно да подготвуваат извештаи за нивниот акционен план за заштита на играчите и да ја информираат SARA.
  • Управниот директор на операторот и вистинскиот сопственик мора да бидат присутни за време на консултативните состаноци со SARA. 
  • Оператор не може да работи повеќе веб-локации за игри под иста лиценца.

Доколку операторот на далечинско коцкање ги исполнува овие услови, лиценцата ќе важи седум години. Сепак, SARA може да го одреди периодот се додека е во рамките на предвидениот лимит. 

Строги Услови за плаќање на далечинско коцкање

Предлог-законот се осврнува и на онлајн плаќања за коцкање откако ќе стане закон. Според законот, давателот на услуги за коцкање на далечина ќе ги обработува плаќањата само преку банкарската сметка на обложувачот или давателот на финансиски услуги одобрени од Унгарската народна банка. Операторот може да обработува плаќања и преку кредитна/дебитна картичка поврзана со овластена финансиска институција во Унгарија. И да, обложувачите можат да направат депозити во готовина во канцелариите на операторот. 

Нацрт-регулативата, исто така, утврдува повеќекратни одговорности за давателите на платежни услуги за спроведување на горенаведените барања. На пример, тие ќе ги суспендираат платежните сметки поврзани со нелегални коцкарски активности по совет на САРА. Давателот на платежни услуги, исто така, мора да ја следи регистрацијата на ограничените сметки на одобрената веб-локација и да преземе соодветни мерки без претходна најава. 

Дали новите закони ќе ги смират водите?

На Унгарија не и е непозната контроверзноста во врска со нејзините правила за коцкање. Во 2021 година, Виктор Орбан, унгарскиот премиер, ги продолжи лиценците за обложувачките сојузници до 2056 година, кога тие требаше да истечат во 2024 година. За да го брани „неортодоксниот“ потег, владата рече дека продолжувањето од 35 години е најдобро за земјата економски интерес. Критичарите тврдеа дека ова е „неправедна“ мерка за да се обезбеди политичка поддршка од неговите сојузници за обложување. 

Претходно во 2014 година, главните европски играчи на онлајн коцкање, Sports Odds и Unibet, ја тужеа Унгарија пред CJUE (Судот на правдата на Европската унија). Тие тврдеа дека новите закони за коцкање не го почитувале членот 56 од ТФЕУ (Договор и функционирање на Европската унија). Операторите тврдеа дека регулативите биле злонамерно наменети да ги спречат земјите-членки да нудат прекугранични услуги. 

За среќа за нив, CJUE пресуди против Унгарија, тврдејќи дека нивниот нов режим на лиценцирање незаконски ги изоставил операторите лиценцирани од ЕЕА. Клупата повтори дека земјата мора да усвои регулативи за коцкање кои ги исполнуваат транспарентните, објективни, пропорционални и недискриминаторски критериуми. Оваа пресуда е една од причините зошто Унгарија ги забрза своите поднесоци до Европската комисија во февруари 2022 година. Значи, безбедно е да се заклучи дека нацрт-законот ќе ги смири повеќето страни. 

Уште многу треба да се направи!

На Европски прописи за коцкање продолжи да се менува за да ги задоволи модерните реалности на играта. Иако операторите можат да почнат да се подготвуваат да аплицираат за лиценцата SARA, повеќето веќе прифаќаат унгарски обложувачи. 

Размислете за ова; новите унгарски закони за коцкање никаде не допираат до плаќањата со електронски паричник. Забележете дека е-паричниците се најатрактивната опција за банкарство преку Интернет денес. Тоа значи дека играчите на онлајн казино ќе продолжат да се собираат на офшор веб-страници, кои се пофлексибилни во однос на плаќањата. 

Друга област што законот не ја реши е дали добивките ќе бидат оданочени. Во моментов, сите добивки кај правните оператори се ослободени од оданочување, а наместо тоа, трезорот ги оданочува операторите на казино. Значи, ќе биде интересно како понатаму ќе се запечатуваат „сивите зони“ на законот.

Најнови вести

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership
2022-09-24

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership

Новости