Филипинскиот данок за игри на среќа се зголемува за 15%

Новости

2021-03-11

Според Бирото за меѓународни приходи на Филипините, вкупниот данок собран од фирмите iGaming во 2020 година изнесувал 149,3 милиони американски долари (7,18 милијарди PHP). Сега тоа е неверојатни 11,7% зголемување од 133,7 милиони долари од претходната година.

Филипинскиот данок за игри на среќа се зголемува за 15%

Па, тоа е само за да отиде еден степен повисоко откако властите на Филипините одобрија данок од 5% за офшор филипинските гејмерски компании во понеделник, 8 февруари 2021 година. POGOs (Филипинските офшор оператори за коцкање) нудат онлајн услуги за коцкање на играчите во копното Кина, каде обложувањето е нелегално. Важно е да се напомене дека претседателот Родриго го отфрли барањето на Кина да ги забрани овие фирми во 2019 година.

Што има во новиот закон?

Предлог-законот на Домот 5777 беше прифатен од 198 членови на Претставничкиот дом, Долниот дом. Останува само одобрението од 24-члениот Сенат и потписот на претседателот Родриго Дутерте.

Еден од спонзорите на законот, Џои Салседа, рече дека законот ќе генерира даноци од 3,99 милијарди долари доколку биде усвоен. Според законот, POGOs ќе мора да се откажат од данокот од 5% на нивните бруто приходи од игри и други приходи.

Дополнително на тоа, новото правило ќе воведе данок за задржување од 25% за странските државјани вработени во ПОГО. Сепак, вработениот треба да заработи над 12.491 УСД (приближно 600.000 PHP) за да го плати задниот данок.

Помеѓу 2016 и 2019 година, филипискиот регулатор за игри успеа да собере 19 милијарди PHP од компаниите за онлајн коцкање. Но, пратениците тврдеа дека ПОГО и другите даватели на услуги за обложување не платиле даноци од најмалку 1,7 милијарди долари меѓу 2018 и 2019 година. Како резултат на тоа, повеќето компании ја напуштија филипинската индустрија за казино и обложување минатата година.

Помалку оператори на онлајн казино, повеќе даноци

Додека земјата одби целосно да ја затвори POGO индустријата, регулаторот за игри го минимизираше вкупниот број лиценцирани оператори. Во 2019 година, PAGCOR (Филипинска корпорација за забава и игри) престана да дава дозволи за игри на нови офшор компании по директивата на претседателот Дутерте.

Како што беше кажано претходно, повеќето оператори ја затворија продавницата минатата година поради СОВИД-19 и граѓаните на копното на Кина бараат да работат во центрите POGO. Денес, бројот на лиценцирани даватели на POGO на Филипините е 51, што е помалку од претходните 130+.

Севкупно, добивката на приходите во проблематичната филиписка индустрија за игри е резултат на поголемото оданочување од страна на владата. Но, операторите на iGaming кои останаа на место, имаа огромна корист од деловните патувања и COVID-19 што ја дестабилизираа копнената казино индустрија. Како резултат на тоа, повеќе играчи на казино се коцкаа онлајн преку POGO.

Загриженост поради новиот закон

Како што се очекуваше во секој демократски простор, Домот Бил 5777 го доби својот фер дел од критиките од критичарите. Според Карлос Зарате, заменик-лидерот на малцинствата во Долниот дом, овој предлог-закон дополнително ќе го легитимира онлајн коцкањето во земјата.

Во изјавата, тој рече: „Постојат безбедносни загрижености против ПОГО кои сè уште се многу валидни бидејќи овие центри може да се користат за експанзионистички воени и политички цели на странска земја, како Кина“

Запомнете дека PAGCOR (Philippian Amusement and Gaming Corporation) претходно објави дека POGOs ќе работат делумно, при што само 30% од нејзините човечки ресурси ќе се пријават на работа.

Што носи иднината

Новите даночни барања несомнено ќе предизвикаат многу други даватели на услуги iGaming да го преиспитаат своето присуство на филипискиот пазар. Неуспехот да се почитуваат овие тешки правила ќе доведе до издавање „наредби за затворање“ од страна на BIR (Биро за внатрешни приходи), а соодветните компании ќе престанат да работат. Но, сè на сè, најугледниот онлајн казина се доста достапни на овој строго регулиран пазар.

Најнови вести

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership
2022-09-24

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership

Новости