Јапонија размислува за задржување даноци од добивките на странците

Новости

2020-01-16

Eddy Cheung

Владата на Јапонија го разгледува предлогот кој би значел задржување даноци за добивките на нерезиденти или странци во казино одморалиштата. Многу внимателно ги разгледува даночните системи, но изворите тврдат дека даночните истраги би биле тешки кога коцкарите ќе ја напуштат земјата.

Јапонија размислува за задржување даноци од добивките на странците

Земјите, како што се САД и Јужна Кореја, користат систем каде даноците се задржуваат на добивките. Доколку овој аранжман биде одобрен во Јапонија, од странците ќе се бара да плаќаат данок на добивката, исто како што земјата веќе има на сила за коњски трки. Износот ќе зависи од купените чипови и од тоа колку е освоено.

Други правила што се разгледуваат

Поради овие нови регулативи, јапонската влада исто така ги разгледува правилата кои ќе бараат од сите оператори на казино да водат и одржуваат евиденција за тоа колку чипови се купени и резултатите од игрите. Понатаму, се подготвуваат закони кои ќе ги спречат играчите да се преправаат дека чиповите што ги освоиле се навистина купени.

Ова, исто така, ќе помогне да се спречат победниците кои не се резиденти, да ги предадат своите добитни чипови на пријател во просториите на одморалиштето во казино, за да им помогне да ги сокријат нивните добивки. Додека точната стапка на даноците што треба да се платат сè уште не е објавена, веќе се направени планови за оданочување на добивките како „привремен приход“

Предлозите ќе бидат имплементирани по април 2021 година

Иако овие предлози мора да бидат финализирани од владејачките партии, тие ќе бидат наведени во даночните реформи во 2020 година и ќе се спроведат по април 2021 година.

Претставник на јапонската влада даде изјава во која вели: „Ако однапред не одлучиме за одредена рамка, тоа ќе влијае на инвестициските одлуки на операторите“

Пред да биде усвоен предлог-законот од пратениците во јули 2018 година со кој се дозволуваат казината да работат во земјата, единствените легални активности за коцкање се состоеја од спортови како што се велосипедизам, коњски трки и трки со моторни чамци.

Направени се планови за три нови одморалишта кои треба да работат до средината на 2020 година. Секој ќе вклучува хотел, области за коцкање и конференциски сали.

Јапонија очекува да стане трет најбогат продавач на игри

Јапонија ќе стане трет најбогат продавач на игри во светот, по Невада и Макао. Стив Вин ја објави својата намера за лансирање на најголемото казино во светот во земјата, а интерес за Јапонија изразија и други казино оператори.

Крис Гордон, кој е водач на кампањата, рече дека владата поставила цели да го зголеми туризмот на повисоко ниво во следните 20 години. Тој призна дека се согласуваат со оваа одлука и тврди дека јапонското општество покажало интерес за игри, што веќе го имаат со коњи, пачинко и моторни чамци.

Јапонија наскоро ќе воведе даночни регулативи за странските коцкари

Јапонската влада објави дека наскоро ќе спроведе нови даночни закони кои ќе бараат од странците да плаќаат даноци на добивките во зависност од потрошената сума.

Најнови вести

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership
2022-09-24

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership

Новости