Зошто амандманите на Законот за коцкање во Обединетото Кралство од 2005 година можеби ќе треба да почекаат до 2022 година

Обединето Кралство

2021-03-29

Законот за коцкање од 2005 година е навистина првата значајна регулатива во ОК сцена на коцкање од 1961 година. Овој акт е одговорен за регулирање на која било форма на обложување, освен обложување со ширење. Законот, исто така, создаде Комисија за коцкање во Обединетото Кралство за да го надгледува пејзажот за обложување.

Зошто амандманите на Законот за коцкање во Обединетото Кралство од 2005 година можеби ќе треба да почекаат до 2022 година

Но, од 2005 година, индустријата се промени многу, особено по подемот на онлајн казина. Како резултат на тоа, UKGC мораше да развие построги правила за да создаде побезбедна и поодговорна сцена за коцкање.

Добро добредојдено олеснување за играчите и операторите

Изненадувачки, можеби нема да има никакви промени во Законот за коцкање 2005 во скоро време (барем до 2022 година. Според директорот на Одделот за дигитална, култура, медиуми и спорт, Бен Дин, сите гледишта за измените на Законот за коцкање од 2005 година се добредојде пред измените да станат трајни.

Говорејќи за време на настанот „Форум за политика во Вестминстер“, Дин рече дека тековниот преглед на законот за коцкање треба да ја претставува поголемата слика на индустријата.

Тој изјави дека главната цел на прегледот е да се фрли широк поглед на целокупниот регулаторен систем. Ова ќе им овозможи да го постигнат вистинскиот баланс помеѓу почитувањето на слободата на избор на потрошувачите и спречувањето на индивидуална штета.

Сепак, Бен Дин остана цврсто отворен за одредени мерки, наведувајќи дека неколку состаноци на тркалезни маси на високо ниво се во тек зад затворени врати. Сесиите вклучуваат UKGC, претставници на индустријата и поединци со искуство од прва рака на штета од обложување.

Сесиите на тркалезната маса се очекува да завршат пред да заврши 2021 година, а собраните податоци ќе се користат за објавување на бела книга. Дин посочи дека некои препораки веројатно нема да бидат спроведени пред 2022 година.

Јавна тензија и шпекулации

Прегледот на Законот за коцкање од 2005 година е веќе жешка тема помеѓу APPG (Парламентарна група на сите партии) составена од UKGC, од една страна, и BGC (Совет за обложување и игри), од друга страна. BGC е претставничко тело за обложувачката индустрија. По воведувањето на непопуларните закони како забраната за кредитни картички, наметнувањето строги ограничувања на уделот во обложување и така натаму, дојде до немири во индустријата.

Што да очекуваме во Законот за коцкање 2021 година?

Секако, никој не може да биде сигурен во новите измени и правила кои ќе бидат дел од новиот акт. Како што рече, веќе има неколку укажувања поради неодамнешното однесување на UKGC и другите индустриски групи.

Подолу се дадени некои популарни индустриски регулативи воведени од UKGC во последно време:

  • Забрана за кредитни картички - По напливот на измами со кредитни картички во индустријата, UKGC одлучи да воведе целосна забрана за обложување со кредитни картички во април 2021 година. До денес, ова останува еден од најнепопуларните потези на телото. Телото дури бара дополнително да го заостри правилото со спречување на употребата на „кредит“ преку сметки за плаќање по телефон.

  • ВИП шеми – Во септември 2020 година, UKGC воведе низа мерки за регулирање на неправилностите во ВИП коцкањето. Во новите правила, операторот мора да го потврди изворот на средства на играчот пред да му понуди ВИП статус. Исто така, операторот мора прво да открие дали играчот има историја на додавање поврзано со коцкање. Уште повеќе, операторот треба да обезбеди темелна проверка на личната карта за да ги утврди дадените информации.

  • Трајна забрана за која било погрешна карактеристика на слотот – По сеопфатни консултации минатата година, UKGC објави воведување протоколи со кои се забрануваат функциите на слотовите, како што се брзини на центрифугирање под 2,5 секунди и автоматско играње. Телото тврди дека функцијата Autoplay може да доведе до тоа играчите да губат чувство за времето, додека брзите вртења им даваат на играчите чувство на контрола врз нивната стапка на победа.

    Иднината изгледа ветувачка

    Иако измените на Законот за коцкање во Обединетото Кралство може да изгледаат „злобни“, сите тие имаат за цел да ја направат индустријата побезбедна за двете вклучени страни. Дин рече дека целта е да се создадат флексибилни и идни прописи. Сега тоа не е подалеку од вистината!

Најнови вести

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership
2022-09-24

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership

Новости