Коронавирусот го внесува годишниот профит на Вилијам Хил

Новости

2021-04-06

Eddy Cheung

2020 година беше несомнено најтешката година во неодамнешното минато. Бизнисите и поединците претрпеа загуби во износ од милијарди долари. Еден таков ентитет е британскиот гигант за коцкање преку Интернет и трговија на мало Вилијам Хил. По објавувањето на бројките во јануари и резултатите не се толку добри. Овој гигант од казино и спортско обложување забележа пад на неговата заработка за огромни 16%. Примарната причина? Ковид-19, барем!

Коронавирусот го внесува годишниот профит на Вилијам Хил

Целокупна загуба, но раст во онлајн коцкањето

Конечниот извештај за заработката на Вилијам Хил за 2020 година дојде со мали изненадувања, имајќи предвид дека компанијата ги затвори повеќето од своите обложувалници во 2020 година поради пандемијата. Според извештајот објавен во јануари, 52 недели од 2020 година компанијата заработила 1,324 милијарди фунти приход. Сега, ова е пад од 16% од 1,582 милијарди фунти објавени на крајот на декември 2019 година.

Исто така, Вилијам Хил објави дека мора да живее со загуба од операција од 29,5 милиони фунти. Ова е и покрај намалувањето на оперативните трошоци за 35% што главно се должи на затворањето на продавниците. Компанијата објави дека приходите собрани од нејзиниот малопродажен бизнис паднале за најмалку 30%, што не е изненадување

Кога станува збор за категоријата онлајн коцкање, операторот со задоволство изјави дека приходот во 2020 година се зголемил за 9% (802,8 милиони фунти). Тоа вклучува 503,2 милиони фунти од домашните сајтови за спортско обложување и игри во текот на втората половина од годината. Компанијата исто така додаде дека годишната добивка пред оданочување се зголемила за најмалку 35,6%, што е околу 51 милион фунти.

High Street Blues

Запомнете дека Вилијам Хил моментално работи најмалку 119 обложувалници во Англија. На глобално ниво, компанијата вработува повеќе од 12.000 луѓе, од кои 7.000 се во ОК. Но, во август минатата година, компанијата ги објави плановите да се откаже од своето присуство во центрите на градовите и областите на Хај Стрит поради заканата Ковид-19.

Но, ставањето на целата вина директно на нозете на Ковид-19 ќе биде лага. Дури и пред пандемијата да го потресе пазарот, обложувалниците повеќе не беа атрактивен потфат поради законските измени во врска со FOBT (терминали за обложување со фиксни коефициенти). FOBT се уреди кои многу личат на автомати и им овозможуваат на обложувачите да се обложуваат на настани и игри со фиксни коефициенти.

Во 2019 година, максималниот облог што играчот може да го стави на FOBT беше намален на 2 фунти од 100 фунти. Како резултат на тоа, повеќето обложувалници во ОК ги затворија продавниците. Вилијам Хил, на пример, имаше 2306 оперативни обложувалници во првата половина од 2019 година. Но, откако затвори 119 продавници и ги продаде другите филијали на островот Мен и Северна Ирска на BoyleSports, компанијата сега остана само со 1414 оперативни обложувалници.

Планира да ја зајакне својата позиција на брегот

Во другите вести, Вилијам Хил рече дека неговата цел за клиент, тим и извршување исплати дивиденди во предизвикувачката година. Во споредба со 2019 година, кога 24% од бруто приходите доаѓаа надвор од ОК, работите беа поинакви во 2020 година, при што процентот скокна на 36%.

Компанијата веќе планира амбициозна експанзија низ другите јурисдикции. За време на соопштението за печатот, Улрик Бенгтсон, главен извршен директор на Вилијам Хил, го објави нивното успешно партнерство со г-дин Грин, кој е на листата на Стокхолм онлајн казино и оператор со спортска книшка.

Исто така, компанијата ги објави плановите да продолжи со својата американска експанзија, каде што нејзиниот нето приход во 2020 година се зголеми за 32%, што во превод изнесува 167,3 милиони фунти. Ова беше по отворањето на пет дополнителни јурисдикции за коцкање во САД.

Бенгтсон забелешки

Тој рече: „Ја започнавме годината добро и ја завршивме годината уште посилно, истакнувајќи ја влечната сила генерирана од нашиот стратешки фокус на клиентите, тимот и извршувањето. Во она што беше извонредна година, јас сум неизмерно горд на тоа како групата одговори и еластичноста што ја видовме во нашиот настап“

Најнови вести

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет
2022-09-27

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет

Новости