Вести

November 1, 2023

Групацијата Lottomatica постигнува импресивен раст во клучните метрики, поттикнати од онлајн сегментот

Emily Thompson
WriterEmily ThompsonWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Одборот на директори на Lottomatica Group SpA ги одобри Кондензираните консолидирани меѓувремени финансиски извештаи за деветте месеци кои завршуваат на 30 септември 2023 година. Компанијата постигна импресивен раст во различни клучни метрики, покажувајќи ги своите силни перформанси на пазарот.

Групацијата Lottomatica постигнува импресивен раст во клучните метрики, поттикнати од онлајн сегментот

Клучни моменти

  • Облози од 21,7 милијарди евра, што е зголемување од 19% во споредба со истиот период во 2022 година
  • Бруто приход од игри (GGR) од 2.844,1 милиони евра, што претставува зголемување од 7% во споредба со истиот период во 2022 година
  • Вкупен онлајн пазарен удел од 21,2% во К3, што претставува зголемување од 3,8 п.п. во споредба со FY 2022 година
  • Приходи од 1.194,9 милиони евра, зголемување од 12% во споредба со истиот период во 2022 година
  • Прилагодена EBITDA од 426,4 милиони евра, што претставува зголемување од 15% во споредба со истиот период во 2022 година
  • Оперативен готовински тек од 344,7 милиони евра
  • Нето финансиски долг од 1.248,1 милиони евра, што е еквивалентно на 2,2 пати по стапка на LTM приспособена EBITDA

Силни перформанси во онлајн сегментот

Онлајн сегментот беше главен двигател на растот за Lottomatica Group. Во првите девет месеци од 2023 година, сегментот забележа облози од 11,5 милијарди евра, што е извонреден пораст од 37% во споредба со истиот период во 2022 година. Приходите од сегментот Онлајн достигнаа 374,0 милиони евра, значителен пораст од 30% во споредба со 9-ми 2022 година. Онлајн сегментот исто така постигна раст на пазарниот удел во сите сегменти на производи и брендови.

Позитивни резултати во сегментите на франшиза за спорт и игри

Сегментот Спортска франшиза објави приходи од 277,4 милиони евра во 9-ми 2023 година, што е зголемување од 10% во споредба со истиот период од претходната година. Сегментот Gaming Franchise забележа приходи од 543,5 милиони евра, што претставува зголемување од 3% во споредба со 9-ми 2022 година. .

Потврдено упатство за фискалната 2023 година

Lottomatica Group ги потврди своите насоки за фискалната 2023 година, со очекувани приходи од 1.630 - 1.690 милиони евра и приспособена EBITDA од 570 - 590 милиони евра. Се очекува онлајн сегментот да придонесе околу 50% од приспособената EBITDA. Компанијата, исто така, даде детали за повторливиот капекс, концесискиот капекс и еднократниот капекс за раст.

Коментари на извршниот директор

Гуглиелмо Анџелоци, главен извршен директор на Лотоматика Груп, изрази задоволство од работата на компанијата во третиот квартал и нејзиниот напредок кон постигнување на насоките за фискалната 2023 година. Тој го истакна фокусот на компанијата на органскиот раст и M&A како дел од нејзините стратешки планови.

Заклучок

Lottomatica Group испорача силни финансиски резултати за првите девет месеци од 2023 година, со значителен раст на клучните мерила. Онлајн сегментот на компанијата беше особено успешен, постигнувајќи раст на пазарниот удел и поттикнувајќи го вкупниот раст на приходите. Со своите потврдени упатства за фискалната 2023 година и стратешкиот фокус на органскиот раст и M&A, Lottomatica Group е добро позиционирана за континуиран успех во иднина.

About the author
Priya Patel
Priya Patel

Потекнувајќи од живописните пејзажи на Нов Зеланд, Прија Пател е истражувачката динамо зад длабинските увиди на OnlineCasinoRank. Нејзиниот прецизен пристап кон податоците и трендовите го револуционизираше начинот на кој гејмерите го перцепираат и се движат низ пејзажот на онлајн казиното.

Send email
More posts by Priya Patel

Најнови вести

Револуционизирање на онлајн казина: мобилни игри, зголемени шанси, подобрена безбедност и 3D анимација
2023-11-24

Револуционизирање на онлајн казина: мобилни игри, зголемени шанси, подобрена безбедност и 3D анимација

Вести