Вести

November 8, 2023

Претстојни промени во регулативите за играње игри во Курасао: Обезбедување побезбедни и одговорни операции

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer

Време на читање: 4 минути

Претстојни промени во регулативите за играње игри во Курасао: Обезбедување побезбедни и одговорни операции

Од: Александра, главен правен директор во Alpha Affiliates

Вовед

Курасао одамна е познат по својата бизнис-пријателска средина за iGaming компаниите. Сепак, постојната регулаторна рамка се ажурира за да се придржува до меѓународните стандарди. Новите прописи, познати како Национална уредба за игри на среќа (LOK), ќе стапат на сила во првите три месеци од 2024 година. Овие измени ќе воведат построги барања за спречување на перење пари, спречување измами и заштита на играчите.

Улогата на управата на Курасао (CGA)

Новите прописи ќе го воспостават Управата на Курасао (CGA) како регулаторно тело одговорно за спроведување на упатствата. CGA ќе биде задолжена за усогласеност, воведување санкции, воведување нови политики и издавање лиценци. Ова ново регулаторно тело има за цел да обезбеди побезбедна и поодговорна iGaming индустрија.

Клучни промени во рамката LOK

Рамката LOK носи неколку важни промени за кои операторите треба да бидат свесни:

  1. Постапки за откривање: Сега од операторите се бара да ги откријат своите корисници и да обезбедат доказ за идентитетот и изворите на финансирање.
  2. Заштита на податоци: Операторите мора да имаат мерки за да ги обезбедат податоците на корисниците и да ги заштитат од неовластен пристап и злоупотреба.
  3. Против перење пари: Операторите мора да спроведат политики и процедури за да се спречат активностите за перење пари.
  4. Приватност за играчите: iGaming компаниите треба да бидат транспарентни во нивните услуги, истовремено почитувајќи ги правата и приватноста на играчите. Треба да се обезбедат одговорни алатки и поддршка за игри за да се создаде безбедна средина за играчите.
  5. Мониторинг: Операторите мора да ги пријават сите сомнителни трансакции или измамни активности до CGA за да ја намалат нивната појава и да ги ублажат последиците.

Надоместоци за лиценцирање

Заедно со регулаторните промени, ќе се зголемат и надоместоците за лиценцирање за да се поттикне побезбедна и поодговорна средина. Почнувајќи од следната година, предложената такса за лиценца ќе биде 5.000 американски долари. Ќе се применуваат и дополнителни такси по квалификувано лице и UBO. Годишната такса за лиценца за B2C компаниите ќе се намали на 25.000 американски долари, а придонесот за игри од 26.500 долари во CGA ќе се очекува од лиценцираните iGaming компании.

Аплицирање за лиценца

Операторите имаат две опции кога станува збор за лиценцирање:

  1. Купување нова лиценца: Операторите можат да аплицираат за нова лиценца со евалуација на нивната корпоративна структура и обезбедување усогласеност со барањата LOK. Успешните апликанти ќе добијат привремена лиценца додека LOK не стапи целосно во сила.
  2. Регистрирање како подлиценца: Операторите со лиценци по стариот режим имаат одреден временски период да се регистрираат за целосна лиценца пред да им истечат подлиценците. Тие мора да купат лиценца во рок од 90 дена по нивното продолжување за да продолжат со работа.

Заклучок

Новите прописи на LOK не треба да се гледаат како непријатност, туку како можност за развој и почит од меѓународната гејмерска заедница. Операторите мора да ги разберат и да се усогласат со промените за да го задржат своето тековно работење и да го зајакнат својот бизнис на долг рок. Останувајќи на врвот на мониторингот и анализата, операторите можат да продолжат да функционираат нормално, истовремено создавајќи одговорна и поддржувачка средина за играчите.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
За

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
undefined is not available in your country. Please try:

Најнови вести

Финансискиот неочекуван на GambleAware: длабоко нурнување во донацијата од 49,5 милиони фунти и нејзините импликации за законите за коцкање во Обединетото Кралство
2024-06-04