Блек Џек раце: Кога да се направи што

Блек Џек

2022-10-17

Eddy Cheung

Блек Џек е една од двете игри базирани на вештини, а другата е покер. Во оваа класична игра со карти, играчите имаат за цел да го победат дилерот до магичниот број 21 или да пропаднат. Забележете дека сите карти ги претставуваат нивните номинални вредности, освен за кралеви, кралици, дигалки и асови. Неопходно е да се запамети дека асовите може да се бројат како еден или единаесет во блек џек, во зависност од ситуацијата.

Блек Џек раце: Кога да се направи што

Сега имајќи ги на ум овие вредности на рацете, продолжи и создадете победничка рака во Блек Џек. Но, чекајте, имањето мека или тврда рака може значително да го одреди вашиот следен потег на масата. Така, освен што детално ќе ви објасните што се овие блек џек раце, ќе научите и како да ги играте и кои раце да ги удвоите или разделите.

Што е блек џек мека рака?

Како што беше кажано претходно, основната стратегија не ви гарантира победа, но ги зголемува вашите шанси за победа. Ако сакате да ја совладате оваа игра и да го спуштите работ на куќата, треба да научите за рацете. Асот игра централна улога во типот на блек џек рака што ја создавате. Всушност, тоа е најмоќната картичка во блек џек палуба. Блек џек рака со кец на десетка е мека рака. Повеќето блек џек играчи ја ценат оваа рака затоа што им дава слобода да удираат без можност да испаднат. Запомнете, играчите можат да го бројат асот како еден ако пропаднат со 11.

На пример, дилерот може да ви даде кец на десетка и петка, правејќи мека 16. Потоа, барате дополнителна карта (за погодување), која излегува дека е осум. Без флексибилен ас, ќе имате вкупна вредност на раката од 24, што значи разбивање. Но, тоа нема да се случи со мека рака бидејќи кесот станува еден, што ви дава вредност на раката од 14. Ова им дава на играчите малку простор за движење на масата. 

Основната стратегија се движи за меки раце

Лесно е да се каже дека меките раце се корисни пред да се игра. Тоа е затоа што меките раце понекогаш може да повикаат на агресивна игра, во зависност од картата со лицето на дилерот. Основната стратегија е да се удвои секогаш кога имате мека 17, а картата на крупието е 6. Оваа стратегија вклучува удвојување на влогот ante за да добиете дополнителна картичка. Играчите мора да стојат и по земањето дополнителна карта. 

Тука е работата; ако имате мека 17, а дилерот има 6, тие стојат на лизгава земја. Искуството докажува дека тие би се разбиле барем во 40% од времето кога играат блек џек игра со 6 палети за која треба да застанат на која било 17. Затоа, секогаш удвојувајте ако тоа се случи. Удирањето е исто така добро, иако главната идеја е максимално да се искористи ситуацијата. 

Зборувајќи за удирање, применете го овој блек џек потег ако вкупниот број на вашите раце е мека 13. Истата стратегија важи и за меките 14/15/16. Меѓутоа, ако картата на дилерот е четири, пет или шест, најдобриот потег е да се удвои. Исто така, двојно намалете ако картата на дилерот е три, четири, пет или шест, а имате мека 17. 

Во меѓувреме, меката рака 18 е малку сложена бидејќи играчите можат да применат три различни стратегии. На пример, ако имате мека 18, а картичката на дилерот е од три до 6, препорачливо е да се удвои. Алтернативно, застанете ако покажуваат два, седум или осум. Секогаш удирајте ако покажат некоја друга карта и имате мека 18.

Во однос на меките 19 и меките 20, застанете без разлика на видот на картата што ја прикажува дилерот. Тоа е затоа што тој збир ве става во поволна позиција како дилер е поверојатно да се распадне. Запомнете дека „просечната“ вредност на победничката рака во блек џек е 18,5. Значи, шансите за победа на играта со мека 19 или софт 20 се големи. 

Што е блек џек тврда рака?

Ако ви делат карти без кец, тоа е тешка рака во блек џек. На пример, деветка и осум се тешки 17. Цврстите раце се генерално ризични и неповолни бидејќи шансите да се скршат по ударот се големи. Ова е особено точно кога на играчите им се делат карти со висока вредност, како седум, осум, девет и 10. Сепак, нема опасност со ниска вредност од четири до осум, бидејќи можете брзо да ја подобрите вашата рака. 

Основната стратегија се движи за тврди раце

Пред да навлезете подлабоко во основите на играњето тешки раце, неопходно е да се земат предвид условите за играње и правилата за блек џек. Секогаш имајте го во предвид бројот на палуби и ако дилерот стои/погоди на меки 17. И како што беше споменато првично, играчите секогаш можат да извлечат уште една карта без да се мачат со тоа што го има дилерот ако имаат ниска вредност на тврди збирки.

Но, работите се вообичаено незгодни ако имате тежок вкупно 12 до 17. Тоа е затоа што овие раце почесто губат без оглед на картата на дилерот. И што е полошо? Играчите на Блек Џек завршуваат со овие тешки збирки речиси 40% од времето. 

Повеќето играчи често стојат кога ќе се најдат со овие неповолни тешки збирови. Но, играњето блек џек не е за оние со слабо срце. Препорачливо е да се погоди наместо да се застане против силната карта на дилерот. Тоа е ако долната карта на дилерот е кец до седум. Можете исто така да стоите ако покажат нешто помеѓу два и шест. И да, секогаш стојте ако вашиот тврд вкупен број е 17 или повеќе. 

Еве го резимето што треба да го додадете во вашата листа на стратегии за блек џек:

  • Секогаш стојте кога ќе добиете тврда 17 или повеќе, без оглед на надградбата на дилерот.
  • Застанете ако имате тешко 12 до 16, а картата на дилерот е два до шест.
  • Погоди со тврд вкупно 12 спрема 16, а картата на дилерот е кец до седум.
  • Погодете ако картата на дилерот е кец до седум, а вашата тврда вкупна вредност е девет. 
  • Секогаш удирајте со тешко вкупно четири до осум. 
  • Двојно надолу со тврда 10, 11 или 9, а картата на дилерот е четири, пет или шест.

Добивање блек џек рака со два кеса

Значи, што ќе се случи ако играчите добијат рака со два асови? Во тој случај, размислете да ја поделите раката за да добиете дополнителна картичка на секоја рака. Разделувањето е 100% легално без разлика дали се игра блек џек игра со осум или шест палуби со карти. Забележете дека асовите се најдобрите карти со кои можете да започнете блек џек рака, што значи дека ќе имате две добри почетни раце на масата. Затоа, избегнувајте да удирате со меки вкупно 11. 

Забележете, сепак, дека откако ќе ги поделите асовите и ќе добиете карта со вредност од 10, раката не станува блек џек, и покрај тоа што има вкупно 21. Тоа е затоа што повеќето казина ја третираат оваа рака како обична мулти-картичка 21. Како така, ќе добиете блага исплата 1:1. Покрај тоа, некои казина не дозволуваат повторно разделување на асови или удирање по разделување на ас пар. 

Во крајна линија

Учењето како функционираат блек џек рацете и кога да се применуваат меки и тврди раце е од суштинско значење за играње блек џек врвни онлајн казина на глобално ниво. Како што можете да видите, сè е до пресметки. Општо земено, рацете како цврсти 17/18/19 ќе се скршат ако удрите. Од друга страна, можете да го удвоите ако имате мека 11, бидејќи вашите шанси да ја достигнете магичната бројка се големи. Но, секогаш запомнете дека просечната победничка блек џек рака е 18,5. Затоа, не се убивајте обидувајќи се да постигнете 21 за да не пропаднете. Забавувај се!

Најнови вести

Како да го најдете најдоброто онлајн казино за себе
2022-12-06

Како да го најдете најдоброто онлајн казино за себе

Новости