Крајниот водич за условите за покер

Покер

2022-02-22

Benard Maumo

Покер е една онлајн казино игра која не се потпира многу на среќата. До победи а покер онлајн облог, играчите мора да знаат кога да се јават, да се удвојат, преклопат итн. Можете дури и да вежбате сортирање на рабовите во копнено казино за да добиете предност. 

Крајниот водич за условите за покер

Но, за да се биде холистички играч на покер, мора да се знае покер терминологијата. Иако има илјадници покер термини, оваа страница ќе се фокусира само на главниот покер сленг. Тука се:

Комплетна листа на покер термини и фрази

Акт

Да се направи претстава за време на вашето вклучување онлајн покер. Ова може да биде за преклопување, подигање, проверка, повикување или обложување.

Агресивност/агресивно

Агресивниот играч има тенденција да отвори облог или да покачи наместо да повикува или преклопува. 

All-in

Како што навестува името, ова е кога играчот одлучува да ги ризикува сите свои чипови на една рака.

Анте

Ова е сумата на пари или чипови што играчите мора да платат пред да започне играта. Со други зборови, тоа е задолжителен облог во покер.

Лош удар

Да изгубите покер рака која првично беше фаворит за носење на денот.

Банкрол

Парите што играчот има намера да ги користи на маса за покер. Наречете го само буџет.

Слепи

Тоа е принуден облог за обложувачот кој седи на левото копче на дилерот. Вообичаено, ќе го добиете малиот слеп или голем слеп. 

Блеф

Подигнување или облог камуфлиран како силна рака кога, во реалноста, играчот има слаба рака. Тоа е некаква форма на маскирање во покер.

Брод

Се нарекува и целосна куќа, како што ќе видите подоцна.

Купување во

Тоа е цената за влез на турнир во покер. Овој сленг се однесува и на износот што се користи за купување чипови во онлајн покер со вистински пари.

Јавете се

За да одговара на почетното покачување или облог. 

капа

Ограничување на износот на покачувања што играчите можат да го направат во круг на обложување. Тоа е обично три или најмногу четири онлајн казина.

Проверете

Да не правиш ништо кога тоа е твоја акција. 

Заеднички картички

Ова се карти кои играчите ги споделуваат во покер варијанти како Омаха и Тексас Холдем. Тие се навикнати на комплетирање раце.

Дилер

Вработен во казиното кој им ги подава картите на играчите.

Отфрли

За да ги отстраните претходно поделените карти надвор од игра.

Магаре

Слаб покер играч.

Надолна карта

Покер картичка која се дистрибуира со лицето надолу.

Сува табла

Мерка за јачината на заедничките картички. Сува табла има заеднички картички кои веројатно нема да ја подобрат некоја рака.

Со лицето надолу

Дистрибуирани картички кои не се изложени на играчот. Откриените картички се нарекуваат картички со лице нагоре.

Пет од еден вид

Покер рака со пет карти со ист ранг или вредност.

Флоп

Првите три заеднички картички беа дистрибуирани свртени нагоре.

Исплакнете

Покер рака со пет карти од сличен костум.

Преклопете

Да се отфрли раката, па оттука да стане неактивна во активниот сад. 

Четири од еден вид

Покер рака со најмногу четири раце со сличен ранг или вредност.

Полна куќа/полн брод

Рака со три карти со слична номинална вредност и две карти со еднаква номинална вредност. 

Мелница

Играч кој остварува долг, но постојан профит во долг период.

Удри и бегај

Да освоиш тенџере и веднаш да ја напуштиш масата.

Дупка картичка

Картичките свртени надолу дистрибуирани до секој играч.

Во позиција

Играчот „во позиција“ обично е последниот што дејствува за време на рунда за обложување со река, вртење или флоп. 

За возврат

Играч „за возврат“ е оној кој е следен во акција според правилата на играта.

Џокер

Вајлд-карта понекогаш се користи наместо кец или завршува флеш или стрејт. 

Ѓубре

Рака со мала вредност.

Кикер

Заспана карта во рака која се користи само за одредување на победничката рака во случај на нерешено. На пример, рака со 8-8-6-6-K ја победува раката со 8-8-6-6-Q.

Легување

Да се свитка силна покерска рака во исчекување на посилен противник.

Куцање

За да внесете тенџере со повик наместо подигање или обложување.

Чудовиште

Одлична покер рака која не може да се победи.

Гнида

Играч кој не е подготвен да ризикува.

Еден пар

Покер рака со две карти од сличен ранг, т.е. Џеј Џеј.

Отвори куцање

Ова е првата личност што ќе го повика големиот слеп или пред-флоп.

Overcard

Карта од повисок ранг. На пример, Ј е прекумерна карта од 10.

Лице за покер

Носете лице што не открива ништо за вашите картички.

Подигнете

За да се зголеми почетната големина на облогот за време на истиот круг на обложување. 

река

Петтата заедничка картичка на таблата.

Кралско плакнење

Највисока можна рака во покер. Се состои од AKQJ-10 од сличен костум.

Поставете

Тоа е тројка со две скриени картички или џебен пар и соодветна заедничка картичка.

Директно

Пет последователни карти како 5-6-7-8-9.

Исплакнете директно

Пет последователни картички од ист костум.

Тројца од еден вид

Три карти со слична номинална вредност или ранг. Оваа рака понекогаш се нарекува патувања.

Два пара

Рака со два пара со иста вредност како Џеј Џеј и 10-10.

Upcard

Картичка дистрибуирана свртена нагоре.

Вредност залог

Облог направен од играч кој се надева дека ќе биде повикан.

Тркало

Друг покер термин кој се користи за опишување на стрејт.

Најнови вести

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет
2022-09-27

Крајниот водич за шансите за подобри резултати во рулет

Новости