Популарни покер линго и сленг и нивното значење

Покер

2021-12-28

Ethan Tremblay

Дали барате да започнете со онлајн покер? Започнете со учење на сите основни покер термини и вклучени покер сленг. Покерот вклучува многу жаргон кој лесно може да го заплаши почетникот.

Популарни покер линго и сленг и нивното значење

Но, изненадувачки, повеќето од овие покер лиго се прилично лесни за дешифрирање. Значи, оваа статија ги разгледува најкористените зборови во играта покер.

Целосна листа на покер лиго

 • Аце - Кец е највисоко рангирана покер картичка. Сепак, кесот може да претставува и најниска карта за рангирање со номинална вредност 1.

 • Акција - Овој термин се однесува на редот на играчот да дејствува. Можеби ќе ви биде кажано, „тоа е ваша акција“

 • Додаток - Ова се однесува на откуп на турнири во покер. Во натпреварите за откуп, гејмерите можат да купат повеќе чипови без оглед на големината на стекот.

 • All-in - Да се биде all-in е кога играчот ги има сите купови во тенџерето. Со други зборови, играчот ги обложува сите чипови во една рака.

 • Лоша игра - Ова е игра во која се соочувате со извонредни противници. Во лоша игра, играчот е аутсајдерот.

 • Голема слепа - Голема слепа е задолжителен покер онлајн облог што се користи во варијанти како Texas Hold'em, каде што не се применува анте облог.

 • Крвари - Крварен играч е секој кој постојано ги губи своите чипови за време на играта.

 • Блеф - Да се блефира значи слабата рака да изгледа силна и обратно. Со едноставни зборови, блефирањето вклучува играње на слаба рака, надевајќи се дека ќе свиткате посилна рака.

 • Картичка во кутија - Покер-картичка измешана наопаку во палубата.

 • Биста - Изгубете ги сите што играте чипови.

 • Купување во - Почетните средства искористени за купување чипови и почеток на играње.

 • Јавете се - Ова е кога акциониот играч се совпаѓа со облогот направен од претходниот играч.

 • Проверете - Одбивање на обложување или покачување кога тоа е ваша акција.

 • Проверете-подигнете - Измамлива игра каде гејмер проверува пред да подигне по обложување на друг играч.

 • Отсечен - Акциониот плеер што му претходи на дилерот или копчето.

 • Мртва рака - Ова е секоја покер рака која повеќе не може да го освои тенџерето.

 • Мртви пари - Овој термин вообичаено се користи во мравките и ролетните за да се однесува на пари во тенџерето, но не на ничиј облог. Добар пример се средствата што ги донеле играчите кои се преклопиле.

 • Зделка - Да им даде на играчите картички според правилата на играта. Лицето кое дели карти се нарекува дилер.

 • Магаре - Слаб играч на табелата или аутсајдерот.

 • Рана положба - Покер играчите кои треба да дејствуваат први се во „рана позиција“. Играчите на „доцна позиција“ дејствуваат подоцна.

 • Капитал - Ова е веројатноста на играчот да го освои тенџерето. На пример, да претпоставиме дека тенџерето има 100 долари, а вие придонесувате со 50 долари, тоа значи дека имате 50% шанси да го освоите.

 • Откриена картичка - Откриена картичка е картичка што е намерно или случајно откриена.

 • Лице картички - Карти со ранг на крал, кралица и Џек.

 • Пет од еден вид - Ова е покер рака со карти од сличен ранг. Тоа е најдобрата можна покер рака, победувајќи го дури и кралскиот флеш.

 • Флоп - Првите три откриени заеднички карти поделени истовремено.

 • Преклопете - Ова е кога играчот одлучува да испадне од тенџерето наместо да крева или да повикува.

 • Полна куќа - Покер рака со две и три карти од сличен ранг. На пример, раката за покер може да има АА-8-8-8.

 • Добра игра - Ова е игра во која повеќето играчи на табелата се послаби од вас.

 • Главите горе - Тенџере оспорено од само двајца играчи.

 • Дупка картичка - Картата свртена надолу поделена на играчот.

 • Куки - Пар дигалки.

 • Осигурување - Ова се договори меѓу играчите пред да се реши некоја рака. Често, играчите се согласуваат да го поделат или намалат садот.

 • Џекпот - Џекпот е бонус што му се плаќа на играчот кој губи со силна рака. Во игрите како Холдем, играчот ќе мора да загуби со асови полни или подобро за да се квалификува.

 • Кикер - Некогаш наречена странична карта, клоца е карта што не го одредува рангирањето на раката. Сепак, може да одлучи за подобрата рака помеѓу две тесно исти раце.

 • Куцање - Да се приклучи на тенџере со само повикување. Таквите играчи првично би го здиплиле со зголемување.

 • Чудовиште - Голема рака.

 • Гнида - Затегнат и пасивен играч кој избегнува конфронтации на табелата.

 • Над залог - Големина на облог повеќе од тенџерето за време на игра без ограничување.

 • Пар - Две покер картички со сличен ранг.

 • Поминете - За проверка или превиткување.

 • Џеб - Уникатните картички на играчот што само тие можат да ги видат.

 • Подигнете - Да се обложи повеќе сума во споредба со почетниот облог.

 • Повторно купи - Купете дополнителни чипови по купувањето. Ова е вообичаено на покер турнирите.

 • Подигнете повторно - Да се подигне откако друг играч ќе подигне.

 • Рок - Рок е конзервативен играч кој игра само неколку раце. Обично, тие продолжуваат само со силни раце.

 • Кралско плакнење - Највисока можна покер рака од истиот пакет. На пример, AKQJ-10 од дијаманти.

 • Ајкула - Добар покер играч.

 • Стак - Вкупните средства што еден играч ги има на маса во моментов.

 • Директно - Пет последователни карти со мешани костуми.

 • Допрете надвор - Кога играчот ќе ги загуби сите пари.

 • Тројца од еден вид - Три карти со сличен ранг.

 • Тесни - Играч кој игра помалку раце од вообичаено.

 • Две рамни - Две картички од сличен пакет.

 • Upcard - Поделена карта свртена нагоре.

Најнови вести

Уругвај се приближува до легализација на онлајн казина
2022-09-17

Уругвај се приближува до легализација на онлајн казина

Новости