The Bulgarian State Commission on Gambling

Државната комисија за коцкање е регулаторниот орган во Бугарија одговорен за издавање лиценци и надзор на активностите на сите коцкарски организации во земјата. Нејзиниот пристап кон индустријата е прилично либерален во фактот дека сите коцкање се легални, но предмет на строг мониторинг.

Лиценцирањето на онлајн коцкањето, вклучително и онлајн казина во Бугарија, ефективно започна со Законот за коцкање од 2012 година. Пред ова, индустријата беше регулирана со Законот за коцкање од 1999 година. коцкање и на тој начин беше ажуриран во 2012 година.

The Bulgarian State Commission on Gambling
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherPriya PatelResearcher

Онлајн казина лиценцирани од Бугарската државна комисија за коцкање

Бугарската Државна комисија за коцкање издава онлајн лиценци од 2012 година. Секоја игра во казино, со исклучок на томбола и игри на инстант лотарија, кои се управувани од државата, може да се понуди онлајн во земјата.

Кандидатите кои сакаат да водат онлајн казино подлежат на истите критериуми за подобност како и оние кои сакаат да работат со копнена установа. Ефективно секој во Бугарија може да аплицира за водење на онлајн казино, без разлика дали се работи за компании со седиште во Бугарија, бугарската држава, трговци поединци или непрофитни организации во земјата. Може да аплицираат и компании со седиште во друга земја-членка на Европската економска област (ЕЕА).

Странските компании или поединци исто така можат да аплицираат за лиценца за онлајн казино, но само доколку инвестираат најмалку 5 милиони евра во други активности во Бугарија и отворат повеќе од 500 работни места.

Постојат голем број други критериуми на кои подлежи секој апликант, а главните точки се:

  • Секој вклучен во апликацијата не смее да биде осуден за кривично дело или прогласен за несолвентен
  • Апликантите не смеат да бидат санкционирани за нелиценцирани коцкарски активности
  • Апликантот мора да има 100.000 евра лесно достапни за поддршка на перформансите на неговото онлајн казино

За Бугарската државна комисија за коцкање

Доколку апликантот ги исполнува сите критериуми за подобност за отворање онлајн казино, има голем број придружни документи што треба да се пополнат за да се добие лиценца. Тие вклучуваат сертификати за добра состојба, документи кои докажуваат извор на средства, проверки на криминално досие и разни други декларации.

Се плаќа државна такса при поднесување апликација. Оваа такса се движи од 5.000 евра до 20.000 евра, во зависност од лиценцата за која се аплицира. Владата потоа ќе ја разгледа апликацијата, процес кој обично трае помеѓу 60 и 90 дена.

Ако апликацијата е успешна, мора да се плати дополнителен надомест. Цената е во регионот од 10.000 евра за онлајн казина. Лиценцата обично се издава на пет години и може да се обнови под истите услови доколку барањето за обновување е поднесено не подоцна од два месеци пред истекот на лиценцата.

Апликациите за лиценци за онлајн казино се зголемија брзо откако Бугарската Државна комисија за коцкање ги намали даночните нивоа на сите форми на казина во 2013 година. Голем број меѓународни коцкарски компании сега се присутни на бугарскиот пазар.

Нелиценцираните онлајн казина се на црната листа во Бугарија, а нивните IP адреси се блокирани.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)