The Irish Office of the Revenue Commissioners

Ирската канцеларија на комесари за приходи е основана во 1923 година и често се нарекува едноставно „Приход“. Организацијата навистина почна да се оформува по првото законодавство поврзано со владата во однос на индустријата за коцкање, Законот за обложување од 1926 година.

Канцеларијата се занимава со различни прашања, а голем дел од нејзината надлежност е околу спортската и индустријата за игри. Како резултат на тоа, лиценцирањето и регулирањето на сите онлајн казина во земјата спаѓаат во нејзина јурисдикција.

The Irish Office of the Revenue Commissioners
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherPriya PatelResearcher

Онлајн казина лиценцирани од ирската канцеларија на комесари за приходи

Додека коцкањето преку Интернет е многу популарно во Ирска, дури во 2015 година Владата се фокусираше на процутот раст на индустријата со Законот за обложување (амандман).

Како такви, од 2022 година, моментално има само неколку онлајн казина директно лиценцирани од ирската канцеларија на комесари за приходи. Сепак, ова е бројка што се очекува да расте во наредните години со стапување на сила на регулаторните промени воведени во 2015 година.

Секој бизнис што користи далечински средства за да обезбеди услуга за коцкање, без разлика дали тоа е телефонско обложување или во онлајн казино, на пример, се бара да поседува валидна ирска лиценца за коцкање или лиценца за коцкање од доверлив глобален орган.

Ова значи дека дури и ако онлајн казиното не е директно лиценцирано од ирската канцеларија на комесари за приходи, тоа е целосно легално сè додека е одобрено од тело како што се MGA или UKGC.

Секое онлајн казино лиценцирано од ирската канцеларија на комесари за приходи ќе го прикаже печатот на организацијата и бројот на лиценцата на видно место на својата веб-страница.

За ирската канцеларија на комесари за приходи

Како што беше претходно споменато, регулативата околу онлајн коцкањето во Ирска навистина почна да собира моментум во 2015 година. Меѓутоа, во годините оттогаш, ирската влада веќе почна да составува тековен режим на лиценцирање со намера поблиску да ја законодави индустријата и да ги охрабри онлајн бизнисите да се засноваат во Ирска и да ги искористат бројните придобивки што ги нуди.

За секое онлајн казино што сака да добие лиценца од ирската канцеларија на комесари за приходи, постојат голем број критериуми што тие мора да ги исполнат.

За да започне процесот, компанијата мора да биде основана во Ирска, а потоа мора да се достави детален опис на игрите што ќе се понудат во онлајн казиното. Исто така, постојат специфични хардверски барања кои се однесуваат на серверите што се користат за хостирање на онлајн казиното. Минималниот услов е серверот со базата на податоци за клиентите на организацијата да биде физички лоциран во Ирска.

Во иднина, се очекува да се извршат редовни финансиски ревизии за да се обезбеди дека се исполнети условите од лиценцата.

Времето од започнување на процесот за добивање лиценца за онлајн казино од Ирската канцеларија на комесари за приходи, до фазата на одобрување, обично трае околу три до шест месеци, под услов да се следат сите потребни процедури.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)