Погодување во Mahjong

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer

Mahjong не е тешка игра, но информациите за паметење понекогаш може да бидат малку премногу. Па затоа некои луѓе не се свесни како да постигнат гол во човеч. Има само некои работи што треба да се запаметат ако играчите сакаат да играат само една варијација.

Играчите кои бараат како да постигнат гол во Mahjong дојдоа на вистинското место. Во овој водич, ќе објасниме сè што е поврзано со бодувањето на човечкото тело. Значи, да почнеме веднаш.

Погодување во Mahjong

Критериуми за бодување во Mahjong

Критериумите може да се состојат од одредени човечка плочка melds или други држачи, начинот на кој се играше раката, присуството на одредени уникатни комбинации, итн. Само критериумите со построги барања се бодуваат кога некои од овие критериуми се подмножества на други, како што е спојување на еден змеј наспроти до спој на сите змејови.

Стекнатите поени може да се претворат во поединечни резултати на играчи со примена на некој код. Овие резултати обично веднаш се претвораат во плаќања направени помеѓу играчите додека играње човеч како форма на коцкање.

И поени и резултат се однесуваат на различни идеи; учесниците разменуваат пари врз основа на бодовите што ги заработиле во текот на кругот и други размислувања. На негово место, играчите можат да користат чипови или други такви токени.

Во многу ситуации, само победникот добива плаќање, при што бодовите на тројцата губитници се намалуваат за добивката на победникот. Но, постојат различни начини да се постави плаќање помеѓу учесниците. Тие се следните:

  • Играчот кој го спроведува отфрлањето плаќа двапати ако играчот победи преку отфрлање.
  • Секој играч кој губи мора да плати двапати ако играчот победи со нерешено.
  • Играчот кој ќе го изврши отфрлањето плаќа за другите двајца играчи кои губат во случај играчот да победи од ситуација со висок ризик.

Правила за бодување

Бодирање на кинески Mahjong

Правилата за бодување во човеч се следниве:

  • Врз основа на присуството на специфични спојувања, спарувања и бонус плочки, секој играч ги собира основните поени за неговата рака.
  • Секој играч ги удвојува своите основни поени еднаш или повеќе пати врз основа на сопственоста на одредени невообичаени спојувања или комбинации на спојувања. Победникот додава дополнителни основни поени за стекнување човеч, а можеби и за завршување на раката на неколку уникатни начини.
  • Во зависност од формирањето на невообичаени обрасци од неговата рака, како што се оние направени целосно од почесни плочки, или уникатно завршени, како што е кражба на изложен конг, победникот ги удвојува своите основни поени еднаш или повеќе.
  • Секој од тројцата губитници му ги плаќа на победникот сите негови поени.
  • Губитниците ја делат разликата на поени меѓу себе.
  • Во своите зделки, Исток прави дупликат плаќања или сметки.
  • Постојат многу стрелки со Специјална граница кои, доколку се стекнат, му обезбедуваат на сопственикот најмногу поени доделени на неговата рака.

Американско бодување

Во американската верзија, играчите користат карта со вредност на поени за секоја рака која одредува тесен број раце како единствени легитимни победнички раце. Две главни регулаторни организации за Mahjong во Соединетите Американски Држави, Националната лига на Mahjong и Американската асоцијација Mahjong, го користат овој метод, со нови картички кои ги специфицираат легалните победнички раце што се произведуваат секоја година. Секоја картичка често вклучува барања за бодување кои ја спомнуваат годината кога се објавени картичките за резултати.

Шангај бодување

Системот за бодување на варијантата во Шангај е сложен, со широк опсег на барања и претерани оценки за поневообичаени раце како тринаесетте терминали. Обично има минимална вредност на поени во варијацијата во Шангај поради надуените вредности на точките.

Сингапурско бодување

Додека се користи различен сет на плочки, Сингапурското бодување е споредливо со кинескиот метод на бодување. Овде, се применуваат редовни варијации на плаќање. Но, има и такви во кои од дилерот се бара и двапати да плати и прима.

Бодирање на Хонг Конг

Поради ограничениот број фактори употребени во конвенционалниот метод на оценување во Хонг Конг, резултатот е често слаб. Функцијата за преведување на точки е дел-функција, а општите модификатори за бодување се на сила.

На рацете без резултат им се доделува фиксна сума, а секој поен го удвојува резултатот. Играчите понекогаш играат со дополнително ограничување дека победничката рака мора да има одредена вредност на поени, често се движи помеѓу еден и пет поени, а три се најчести. Тоа е затоа што стрелките со нулта точка се вообичаени.

Јапонски бодови

Секој играч започнува со резултат. Оваа сума често е помеѓу 25.000 и 30.000. Тоа може да биде договорена почетна вредност. Во тековните поставки за плочки, ова често е претставено со ред шипки со следните четири деноминации: 10.000, 5.000, 1.000 и 100. Решетките личат на долги кинески домино. Ако не, сè што е претставено на интернет се вкупните поени.

Ограничувања во бодувањето на Mahjong

Ограничување на резултатот е наметнато од некои варијанти. Вообичаената функција за превод на точки, која доделува константна оценка за поени до првото ограничување, работи во многу ситуации каде што има ограничувања. Откако ќе се постигнат дополнителни ограничувања, резултатот се зголемува.

Ограничувањето за бодување може да послужи повеќе како мотивација за коцкање. Ако ограничувањата за бодување беа шест и девет поени, раката со седум или осум поени ќе се вреднува исто како онаа со шест поени, што може да ги поттикне играчите да се стремат кон раце со девет поени.

Отфрлања со висок ризик

Како што големината на ѕидот се намалува, неколку верзии може дополнително да применуваат казни за отфрлања кои се сметаат за високоризични. Играчите кои ги направиле високоризичните отфрлања се одговорни за покривање на поените на победникот доколку некој играч победи или излезе самоизвлечен откако направи отфрлање со висок ризик. Отфрлањето се смета за опасно ако има доволно отворени спојувања за да се покаже дека, пред да се бара, сигурно би овозможило завршување на ограничена рака.

Заклучок

Некои компликации се јавуваат кога играчите се обидуваат да играат различни варијации на човеч наеднаш. Значи, подобро е да се држите до една сорта и прво да го совладате.

Во овој водич, се дискутираат различни правила за различни варијации за играчите да можат да го изберат оној што го претпочитаат. Разговаравме за кинески, американски, јапонски, Шангај, Сингапур и Хонг Конг. Се надеваме дека тоа ќе биде доволно за пријатно искуство.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
За

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Која е раката со највисоки резултати во човеч?

Дури и ако вредноста на плочките на играчот може значително да се зголеми кога тие ќе го удвојат пресметувањето, максималниот резултат во Mahjong е 1.000 поени.

Како функционира голирањето на кинескиот човеч?

Секоја рака има резултат помеѓу 1 и 88 поени, во зависност од тоа колку е тешка. Поените на секоја рака се комбинираат во јасна сума. Mahjong мора да биде деклариран со минимум 8 поени во официјалната кинеска верзија.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds Essentials

Mahjong е едноставна игра која се состои од 144 плочки. Секој играч добива 13 плочки, додека дилерот ќе добие 14. Играчите треба да формираат спој со пополнување на легална рака. Многу играчи сè уште не знаат како да формираат спој, затоа го подготвуваме овој водич за да им кажеме повеќе за тоа.

Mahjong плочки - Сè што треба да се знае

Mahjong плочки - Сè што треба да се знае

Mahjong е една од најиграните игри во онлајн казината и е единствена. Но, што го прави Mahjong толку интересен? Одговорот е едноставен. Со Mahjong Tiles, пофасцинантно е да се игра. 

Популарни типови Mahjong

Популарни типови Mahjong

Mahjong постои долго време, а многу варијации на оваа иконична игра не се достапни на интернет. Но, сè уште има некои варијации што можеме да ги најдеме во онлајн казина. 

Совети и трикови за Mahjong - работи што треба да се запаметат

Совети и трикови за Mahjong - работи што треба да се запаметат

Mahjong не е игра на чиста среќа. Играчите треба да ги запаметат правилата и стратегиите за да ја играат играта. Но, има уште една клучна работа која повеќето играчи ја игнорираат. Кога играчот научи како да игра Mahjong, следниот чекор е да знае за сите главни совети и трикови.