Mahjong плочки - Сè што треба да се знае

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer

Mahjong е една од најиграните игри во онлајн казината и е единствена. Но, што го прави Mahjong толку интересен? Одговорот е едноставен. Со Mahjong Tiles, пофасцинантно е да се игра.

Многу играчи сè уште не се свесни за Mahjong Tiles. За нив, го подготвуваме овој водич, за да не мора повеќе да се грижат за тоа. Ќе разговараме за сè што знаеме поврзано со Mahjong Tiles. Значи, да започнеме веднаш без натамошно одложување.

Mahjong плочки - Сè што треба да се знае

Вкупно плочки во Mahjong

Плочки во Mahjong игри обично варираат од една локација до друга. Иако комплетите од Соединетите Американски Држави или Југоисточна Азија може да имаат дополнителни плочки во форма на цвеќиња или Џокери, генерално, тие имаат најмалку 136 плочки, најчесто 144. Некои комплети исто така вклучуваат празни плочки што сопствениците може да ги користат за да ги заменат оние што се скршени или исчезнати.

Категории на Mahjong плочки

Постојат шест различни категории на Mahjong плочки: прилагодени плочки, црвени плочки, плочки за чест, цветни плочки, плочки за животни и плочки Џокер.

Прилагодени плочки

Прилагодените плочки се познати и како плочки со број, и имаат одело и чин. Со рангирање кои се движат од еден до девет, постојат три апартмани фокусирани на пари. Секоја комбинација на ранг и костум има четири плочки, за вкупно 108 соодветни плочки (36 плочки по одело). Поставената плочка се означува по неговиот ранг, а потоа по нејзиниот костум. Терминалните плочки колективно се нарекуваат оние и деветте од секое одело. Може да се создаде спој со соодветни плочки.

 • Кругови: Збирка кругови служи како симбол за кругот одело. Круговите во монетарното потекло на овој костум ги симболизираат бакарните монети познати како Кеш на англиски.
 • Бамбус: Освен 1 бамбус, кој обично е претставен со птица, бамбусовото одело е прикажано како контури на стапчиња. Бамбусот 1 понекогаш е познат како врапче во Јапонија, иако најчесто прикажува паун. Раните сетови имаа само една свиткана низа пари со темноцрвен јазол на крајот наместо птица.
 • Ликови: Кинеските знаци се користат за симболизирање на оделото на ликот.

Црвени плочки

Јапонскиот сет е единствен со црвени плочки. Тие немаат четири дупликати и се појавуваат како црвени верзии на плочките од секое одело. Плочките Red 5 за другите костуми го следеа Red 5 Circle, кој го имаше своето деби во 1970-тите. Црвените 1-ки и 9-ки подоцна се појавија, иако многу поретко се среќаваат во сетови од Црвените 5-ки. По нив се појавија црвени 3-ки и 7-ки. Доколку се исполнети одредени критериуми, редок црвено-бел змеј може да се користи и како вајлд-карта.

 • Овие плочки може доброволно да се исклучат.
 • Еден дупликат од неговиот обичен, нецрвен пандан се вади од игра кога ќе се внесе.
 • Кога се комбинираат, тие го зголемуваат резултатот.
 • Бидејќи цветните плочки не се користат често во јапонскиот Mahjong, овие комплети обично ги исклучуваат цветните плочки Four Gentleman за да создадат место за црвените плочки.

Чесни плочки

Honor плочките се создаваат во спојување, слично како монтирани плочки. Сепак, им недостасува ранг и одело. Тие дополнително се поделени во две категории. Двете категории се следните:

Ветрови

Има четири ветерни плочки:

 • Исток
 • Запад
 • Север
 • Југ

Змејови

Постојат три вида змејски плочки:

 • Црвено: Традиционалниот кинески знак за центар или средина е испишан на црвена плочка. Во комплетите наменети за говорители на англиски јазик, почетната буква на Вејд-Гајлс може алтернативно да биде претставена со црна буква C во аголот од плочка. Овие плочки беа отсутни во една од претходните комплети. Црвениот змеј, класичен кинески знак, може да се види на неколку плочки.
 • Зелена: Дури и во комплетите каде што плочките Карактер се испечатени на поедноставен кинески, зелената е плочка со традиционален кинески зелен карактер. Други комплети, особено американски, го заменуваат ликот со зелен змеј или F во црно во аголот на плочката за да ја означат почетната буква од преводот. Во првите сетови, оваа плочка не беше присутна. Класичниот кинески знак Зелен змеј може да се види на неколку плочки.
 • Бело: Иако повеќето современи комплети користат плочки со сина граница како White Dragon за да ги разликуваат од заменските плочки, белата е плочка која може да биде без никакви ознаки, како White Dragon. Црната буква Б може да биде вклучена и во центарот на плочката во англиски сетови. Овие необележани јапонски плочки понекогаш се нарекуваат „тофу“ во некои јапонски човеч групи.

Цветни плочки

Во човеч се соединува, Цветните плочки не се користат. Овие се ставаат настрана откако ќе бидат извлечени, а играчот потоа повторно може да црта, но од мртов ѕид. Овие плочки често вклучуваат стилизирани слики на цвеќиња во различни нијанси. Сепак, има и дополнителни, нецветни мотиви кои се разликуваат од комплет до комплет.

Четвртини

Ако комплетот има цветни плочки, често има два квартети од нив, секој со различна боја и дизајн на етикетата. Во обичните кинески сетови, еден квартет ќе има сини арапски броеви, а другата група ќе има црвени кинески бројки. Секој квартет има четири посебни плочки кои се нумерирани од 1 до 4 или јасно означени.

 • Седиштата се доделуваат на броеви како што се 1 = Исток, 2 = Југ, 3 = Запад и 4 = Север.
 • Ако бројот на цвеќињата е еднаков на бројот на седиштето, резултатот на победникот се удвојува.
 • Сепак, има предности да се собере цел квартет, а во одредени верзии собирањето на сите цвеќиња резултира со победа веднаш.
 • Неколку игри не ги вклучуваат или ги гледаат како опционални, бидејќи обезбедуваат поени за чисто случајни настани.

Плочки за животни

Седиштето на играчот веднаш се совпаѓа со животинската плочка, која е ненумерирани цвеќиња. Овие плочки обично се наоѓаат во парови и имаат класични кинески приказни како нивни теми. Ако се соберат две плочки во пар или сите животни, плаќањето се врши веднаш. Тајландските и малезиските комплети за четворица играчи вклучуваат четири пара животински плочки, во споредба со два пара во сингапурски сетови.

Некои од нив се следните:

 • Мачка и глушец
 • Петел и стоногалка
 • Кајшен и Сиси
 • Џијанг Зија и риба
 • Лиу Хаичан и Џин Чан
 • Змеј и пламен бисер

Џокер плочки

Предмет на регионални ограничувања, џокер-плочките може да се користат за замена на која било соодветна или почесна плочка додека се составува рака. Одредени варијации на југоисточниот и кинескиот човеч, особено шангајскиот човеч, повремено вклучуваат четири џокери. Исто така, има осум шегаџии во американскиот Mahjong.

Вообичаени уникатни џокери:

 • Заокружете џокер
 • Лик џокер
 • Универзален џокер
 • Црвени шегаџии
 • Костум џокер
 • Змеј џокер
 • Ветер џокер
 • Цветен џокер
 • Чест џокер

Рангирање на ограничени џокери:

 • Терминален Џокер: Заменува еден или девет од кој било костум.
 • 147 Џокер: Заменува еден, четири или седум од кој било костум.
 • 258 Џокер: Заменува два, пет или осум од кој било костум.
 • 369 Џокер: Заменува три, шест или девет од кој било костум.

Заклучок

Сеќавањето на сè може да биде малку збунувачки, но играчите можат само да започнат со значењето на Mahjong Tiles и потоа да продолжат напред. По читањето, играчите ќе можат донекаде да ги разберат Mahjong Tiles бидејќи ќе можат целосно да го разберат само кога ја играат вистинската игра на врвни онлајн казина.

Постојат шест различни типови Mahjong плочки, и за сите е интересно да се знае. Тие имаат и под-категории, па затоа е подобро да се учи за нив полека.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
За

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Колку плочки има во комплетот човеч?

Комплет од 144 Mahjong плочки вклучува 36 плочки во оделото Circle. 36 плочки во оделото Бамбус, 36 плочки во оделото Карактер, 16 плочки од ветер, 12 плочки за змеј и 8 бонус плочки (4 Цвеќиња и 4 годишни времиња).

Како да играте човечиња со плочки?

Целта на човечкото тело е да се направат соодветни сетови и парови. Пар е две исти плочки, додека комплетот е три или четири идентични плочки или три последователни плочки. Играчите на Mahjong мора да создадат четири сета и еден пар за да победат.

Со колку плочки човеч почнувате?

Сите плочки се делат со лицето надолу, а на дилерот му се даваат 14, додека на другите играчи 13.

Што е сапун во човеч?

Плочката Сапун е белиот змеј таму лево. Кога се спојуваат одредени раце, сапуните може да се користат како нули.

Што е Чи во човеч?

Постојат различни повици за тоа кога отфрлената плочка ќе заврши тројка или низа. Кога играчот лево ќе отфрли плочка што ќе направи низа со две од плочките во раката на играчот, тој може да го прогласи Чи, почетниот повик на играта.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds Essentials

Mahjong е едноставна игра која се состои од 144 плочки. Секој играч добива 13 плочки, додека дилерот ќе добие 14. Играчите треба да формираат спој со пополнување на легална рака. Многу играчи сè уште не знаат како да формираат спој, затоа го подготвуваме овој водич за да им кажеме повеќе за тоа.

Погодување во Mahjong

Погодување во Mahjong

Mahjong не е тешка игра, но информациите за паметење понекогаш може да бидат малку премногу. Па затоа некои луѓе не се свесни како да постигнат гол во човеч. Има само некои работи што треба да се запаметат ако играчите сакаат да играат само една варијација.

Популарни типови Mahjong

Популарни типови Mahjong

Mahjong постои долго време, а многу варијации на оваа иконична игра не се достапни на интернет. Но, сè уште има некои варијации што можеме да ги најдеме во онлајн казина. 

Совети и трикови за Mahjong - работи што треба да се запаметат

Совети и трикови за Mahjong - работи што треба да се запаметат

Mahjong не е игра на чиста среќа. Играчите треба да ги запаметат правилата и стратегиите за да ја играат играта. Но, има уште една клучна работа која повеќето играчи ја игнорираат. Кога играчот научи како да игра Mahjong, следниот чекор е да знае за сите главни совети и трикови.