Mahjong Melds Essentials

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong е едноставна игра која се состои од 144 плочки. Секој играч добива 13 плочки, додека дилерот ќе добие 14. Играчите треба да формираат спој со пополнување на легална рака. Многу играчи сè уште не знаат како да формираат спој, затоа го подготвуваме овој водич за да им кажеме повеќе за тоа.

Мелдс во Mahjong би можел да биде малку комплициран за разбирање, но ние ќе објасниме сè. Играчите треба да читаат до крај за да ги дознаат сите најважни работи. Да почнеме веднаш.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds

Раката на играчот содржи melds, кои се збирки на плочки човеч тоа може да биде или понг, конг, чау или очи. Цртањето плочка од ѕидот или барањето за отфрлање на друг играч се два начини да се создаде спој. Во зависност од тоа како се формира спојот, постојат правила на човечкото тело кои одредуваат кој играч има приоритет за отфрлање и дали спојот треба да биде изложен или не.

Понг

 • Понг е збир од три идентични плочки.
 • Понг може да се формира со какви било соодветни или почесни плочки.
 • Бонусните плочки не можат да се користат за формирање на понг бидејќи се ставени на страна, а во комплетот нема три идентични бонус плочки.
 • Плочките мора да бидат идентични.
 • Понгот може да биде скриен или откриен.

Конг

Целосен сет од четири идентични плочки е познат како конг. Тоа е исто како понг, но со дополнителна плочка. Следниве се трите начини да се направи Конг:

 • Скриен Конг: Играчот може да изјави конг ако има три идентични плочки и да нацрта плочка што го комплетира сетот од четири. Тие го прават тоа со откривање на соединението и ставање две парчиња во центарот и две парчиња на двата краја, свртени нагоре и надолу, соодветно.
 • Откриен Конг: Играчот може да земе фрлена плочка и да открие изложен или споен конг ако може да го користи за да комплетира три соодветни плочки во раката. Играчот ги прикажува своите три дела свртени нагоре и го поставува украденото отфрлено или свртено надолу до трите други парчиња свртени нагоре или на врвот на централната плочка.
 • Изложен Конг од изложен понг: Играчот може да објави конг со поставување на четвртата плочка на врвот на централниот дел на споениот понг или со поставување на сите четири плочки свртени нагоре по ред ако имаат изложен понг и, подоцна во играта, да го повлече четвртиот дел од ѕид. Играчот не може да го земе четвртото парче од споен понг ако друг играч го отфрли; наместо тоа, мора да се нацрта.

Важни точки

 • Кога ќе се создаде конг, играчот мора да повлече дополнителна плочка од крајот на ѕидот и потоа да фрли плочка.
 • Една од 13-те плочки што играчот треба постојано да ги има во рака не го вклучува четвртиот дел од конг.
 • Конг не може да се креира со бонус плочки, бидејќи сетот не содржи четири идентични плочки.
 • Вреди да се соберат Конг за да се добијат дополнителни поени и да се спречат противниците од опцијата да добијат одредени плочки.

Чоу

 • Чау се создава со спојување на три соодветни плочки по ред.
 • Соединувањето треба да биде во ист костум и во точен нумерички редослед.
 • Играчите не можат да прескокнуваат броеви или да спојат од 8 или 9 на 1 или 2.
 • Бидејќи немаат нумеричка вредност, плочките за почести и бонусните плочки не можат да се користат за создавање на чавки.
 • Само играчот чиј ред дојде непосредно пред нивните, може да украде отфрлено за да изгради храна. Лицето кое формира чау со запленето парче добива најмал приоритет за таа плочка.
 • Секој друг играч може да ја преземе контролата врз таа плочка наместо другиот играч ако му треба за да произведе понг или конг за да победи.
 • Чауто е или скриено или видливо, како понг.

Очи

Очите, познати и како пар, се две идентични плочки од суштинско значење за законска победничка рака. Не може да се земе парче за да се создаде пар очи освен ако играчот истовремено не заврши валидна победничка рака.

Прекин на игра

Играта може да биде прекината со четири настани. Тие се следните:

Цвет или сезона

Последната плочка на ѕидот се црта како замена за плочка секогаш кога играчот црта цвет или сезона, осигурувајќи дека ги има потребните 14 парчиња пред нивното отфрлање.

Спојување на отфрлање на друг играч

Другите играчи може да земат плочка што е отфрлена од еден играч за да го завршат спојувањето. Предностите на крадење плочки вклучуваат побрзо конструирање на победничка рака и заработување дополнителни поени. Во исто време, недостатоците вклучуваат потреба да се изложи дел од раката на другите играчи и да не може да се промени декларираното спојување.

Дополнително, играчот мора да го специфицира типот на спојување што треба да се прогласи при декларирање преку отфрлање пред да го изложи спојот со поставување на три или четири плочки свртени нагоре.

Освојување на рака

Играта се прекинува кога ќе се освои рака за да се оцени одржливоста на раката. По потврдата, играчот ја добива вредноста на раката во согласност со правилата на одредената игра.

Освојување на рака од отфрлање

Играчот прогласува победа и ја открива својата победничка рака ако, во било кое време во текот на играта, може да го искористи отфрлањето на друг играч за да ја заврши легалната рака. Раката е завршена во овој момент, и човечко постигнување започнува.

Врз основа на воспоставените правила на табелата, постојат неколку методи за справување со сценариото ако повеќе од еден играч можат да искористат отфрлање за да ја добијат раката. Победникот може да се одреди со собирање на поени што секој играч би ги добил од отфрлањето, избирање на личноста која е најблиску до отфрлачот по редослед или истовремено доделување победи на многу играчи.

Освојување на рака од ѕидот

Играчот може да успее и со цртање плочка што завршува валидна рака. Ова исто така може да се нарече победа од ѕидот. Победата од ѕидот во Хонг Конг Mahjong ги удвојува основните поени што секој губитник мора да ги плати.

Освојување на рака со лажна победа

Прогласувањето на победничка рака е технички дозволено во секое време. Сепак, играчот мора да има полна и легитимна рака. Ако не, играчот е казнет.

 • Казната се заснова на правилата на табелата.
 • Играчот може да им ги врати поени на другите играчи.
 • Играчот кој ќе објави лажна победа, исто така, е подложен на потенцијална казна да мора да го игра остатокот од раката со нивните плочки свртени нагоре.
 • Некои стратегии наметнуваат казна по завршувањето на целиот натпревар.

Ограбување на Конг

Претставата позната како ограбување на конг е невообичаен, но сепак со висока оценка елемент на хонгконгскиот човеч. Ако играчот се обиде да објави конг со додавање четврта парче на споен понг, но друг играч може да го користи тоа парче за да ја заврши раката, победничкиот играч има предност и може да го отстрани тој парче од лицето кое се обидело да го објави конгот. .

Заклучок

Играњето Mahjong не е само за учење на правилата или плочките. За да имате успешна игра, неопходно е да знаете за спојувањата, како да ги направите и различните видови на мелови во човеч.

Mahjong не е толку тежок како што изгледа. Само има толку многу да се научи за играта. Но, кога играчите имаат целосно разбирање, тие несомнено се забавуваат.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Што е спојување во Mahjong?

Три различни форми на комбинации, секоја со уникатно име врз основа на местото каде што се појавува, може да се сметаат за спојување.

Што е споена рака?

Четири споени комплети и еден пар сочинуваат рака позната како споена рака. Ова имплицира дека секоја компонента на раката на играчот се вели дека е составена од фрлена плочка.

Што се понг и чау во човеч?

Понг е термин за три идентични плочки од ист ранг и одело, а Чоу е термин за три плочки со идентични пакети по ред.

Mahjong плочки - Сè што треба да се знае

Mahjong плочки - Сè што треба да се знае

Mahjong е една од најиграните игри во онлајн казината и е единствена. Но, што го прави Mahjong толку интересен? Одговорот е едноставен. Со Mahjong Tiles, пофасцинантно е да се игра. 

Погодување во Mahjong

Погодување во Mahjong

Mahjong не е тешка игра, но информациите за паметење понекогаш може да бидат малку премногу. Па затоа некои луѓе не се свесни како да постигнат гол во човеч. Има само некои работи што треба да се запаметат ако играчите сакаат да играат само една варијација.

Популарни типови Mahjong

Популарни типови Mahjong

Mahjong постои долго време, а многу варијации на оваа иконична игра не се достапни на интернет. Но, сè уште има некои варијации што можеме да ги најдеме во онлајн казина. 

Совети и трикови за Mahjong - работи што треба да се запаметат

Совети и трикови за Mahjong - работи што треба да се запаметат

Mahjong не е игра на чиста среќа. Играчите треба да ги запаметат правилата и стратегиите за да ја играат играта. Но, има уште една клучна работа која повеќето играчи ја игнорираат. Кога играчот научи како да игра Mahjong, следниот чекор е да знае за сите главни совети и трикови.