Список на термини и дефиниции за покер

Покер е игра со карти со богата историја и голем број на варијации. За да станете вешт играч на покер, мора не само да ги разберете правилата на играта туку и неговата терминологија.

Фокусот на овој напис ќе биде на обезбедување на проширена листа на покер термини и дефиниции за да им помогне и на почетниците и на искусните играчи да го подобрат своето разбирање за играта. Без разлика дали играте онлајн игра или турнир со високи влогови, познавањето на термините и дефинициите за покер може многу да ви помогне.

Список на термини и дефиниции за покер

Речник на општи термини за покер

 • Анте - Мал принуден облог што сите играчи мора да го стават пред да се подели рака.
 • All-in - Кога играчот ќе ги обложи сите преостанати чипови.
 • Акција - Се однесува на обложување и подигање што се случува за време на рака.
 • Блеф - Да се обложите или да кренете слаба рака со надеж дека ќе ги натерате вашите противници да преклопат.
 • Лош удар - Кога играч со силна рака губи од играч со послаба рака поради среќа.
 • Банкрол - Износот на пари што играчот го одвоил специјално за играње покер.
 • Обложувајте се - Износ на пари обложена на рака.
 • Голема слепа - Задолжителен облог направен од играчот лево од малиот слеп во одредено видови на покер игри.
 • Слепи - Принуден облог направен од еден или двајца играчи на почетокот на секоја рака.
 • Копче - Мал диск или маркер што ја означува позицијата на дилерот во игра на покер.
 • Јавете се - Да се совпадне со облог направен од друг играч.
 • Проверете - Да се пренесе обложување за време на круг.
 • Заеднички картички - картички кои се делат меѓу сите играчи во играта.
 • Проверете-подигнете - Првично да се провери, а потоа да се подигне по облозите на друг играч.
 • Нацртај - Рака во која играчот се обидува да ја подобри својата рака со отфрлање и замена на картички.
 • Капка - Да се свитка или да се откаже од раката.
 • Рана положба - Позицијата на играчот кој дејствува прв во обложување.
 • Откриена картичка - Карта што случајно се открива за време на процесот на делење или за време на играта.
 • Работ - Мала предност што играчот ја има во однос на противниците.
 • Флоп - Првите три заеднички карти кои се делат со лице нагоре во игри како Тексас Холдем.
 • Преклопете - Да се откажеш од рака и да испаднеш од круг.
 • Фул Хаус - Рака составена од три од еден вид и еден пар.
 • Исплакнете - Покер рака која се состои од пет карти од ист костум.
 • Гутшот - Директно извлекување во кое на играчот му треба една специфична карта во средината на секвенцата за да ја заврши раката, како на пример да држи 7-8 и да му треба 9.
 • Главите горе - Натпревар во кој само двајца играчи играат еден против друг.
 • Отворени картички - Картите кои се делат со лицето надолу на секој играч на почетокот на секоја рунда
 • Џекпот - Специјална исплата на бонус за удирање на ретка рака, како што е кралски флеш.
 • Џем - Да одам сè во една рака.
 • Кикер - Карта што се користи за прекинување на нерешениот резултат помеѓу двајца играчи кои имаат ист ранг на рацете.
 • Нокаут турнир - Формат на турнир во покер во кој секој играч има награда на главата, а кога ќе бидат елиминирани, играчот што ги елиминирал ја добива наградата.
 • Легување - Да се свитка рака, особено силна, откако ќе се соочи со голем облог или подигање.
 • Граница - Вид структура на обложување покер во која има фиксна максимална големина на облогот и ограничен број на покачувања по круг на обложување.
 • Лоубол - Вид на покер игра во која победува најниската рака, како што е тројно реми 2-7.
 • Главен сад - Примарниот тенџере во рака, кој се создава кога еден или повеќе играчи ќе одат а-ин и не можат да одговараат на следните облози.
 • Чудовиште - Многу силна рака, како полна куќа или подобро.
 • Нема ограничување - Вид структура за обложување покер во која нема максимална големина на облогот, а играчите можат да ги обложуваат сите свои чипови во секое време.
 • Јаткасти плодови - Најдобрата можна рака во која било точка во раката.
 • Ниско оревче - Во игрите со сплит со високо-ниско ниво, најдобрата можна ниска рака.
 • Деветрака - Покер игра или маса со девет играчи.
 • Офти - Картички кои се со различни одела, како крал на срцата и кралица на лопати.
 • Директно извлекување со отворен крај - Рака на која ѝ треба една од двете можни карти за да направи стрејт, како на пример да држи 7-8 и да има потреба од 6 или 9 за да го заврши правецот.
 • Надвор - Карта која може да ја подобри раката на играчот и потенцијално да го освои тенџерето.
 • Преклопување - А турнир во покер во кој вкупниот награден фонд е поголем од комбинираните купувања на сите играчи.
 • Преспарување - Џебен пар што е повисок од која било од заедничките картички.
 • Тенџере - вкупниот износ на чипови или пари во игра.
 • Џебни картички - Двете карти поделени со лицето надолу на играч во игра на Тексас Холдем.
 • Позиција - Местото на играчот на масата во однос на дилерот, што може да влијае на редоследот на обложување и на достапните информации за активностите на другите играчи.
 • Пот-лимит - Вид структура за обложување покер во која максималната големина на облогот е моменталната големина на тенџерето.
 • Префлоп - Периодот на игра пред да се дели флопот, кога играчите ги имаат само нивните џебни карти и мора да одлучат дали да се обложуваат, да се јават или да се преклопат.
 • Пар - Две карти од ист ранг, како што се два дигалки или две шестки.
 • Подигнете - зголемување на тековниот облог за да останете во играта.
 • река - петтата и последна заедничка картичка поделена во Тексас Холдем и Омаха.
 • Повторно купи - На турнир, опцијата да се купи повторно во игра откако ќе биде елиминиран.
 • Круг на обложување - Еден целосен циклус на обложување, обично почнувајќи од играчот лево од дилерот.
 • Кралско плакнење - Највисоко рангирана рака во покер, составена од кец, крал, кралица, џек и десет од еден костим.
 • Пресметка - Последна фаза од раката каде играчите ги превртуваат своите карти за да го одредат победникот.
 • Мали слепи - Принудениот облог што го стави играчот лево од дилерот во Тексас Холдем и Омаха.
 • Сплит тенџере - Тенџере што е подеднакво поделено помеѓу двајца или повеќе играчи бидејќи имаат еквивалентни раце.
 • Стредел - Доброволно обложување направено од играчот лево од големиот слеп пред да се поделат картите, обично двојно поголемо слепо.
 • Директно - Покер рака која се состои од пет карти во низа, како 4-5-6-7-8.
 • Патувања - Три од еден вид направени со една дупка карта и две на табла во Texas Hold'em.
 • Свртете - Четвртата заедничка карта во Тексас Холдем, поделена со лицето нагоре на таблата по падот.
 • Влогови за маса - Правило за обложување каде што играчите можат да се обложуваат само на чиповите што ги имаат на масата на почетокот на раката и не можат да додаваат повеќе за време на раката.
 • Под пиштолот - Позицијата на играчот кој мора да дејствува прв во обложувалницата, лоцирана лево од големиот слеп во Тексас Холдем.
 • Аутсајдерот - Рака или играч кој не е фаворизиран да го освои тенџерето.
 • Upcard - Картичка поделена свртена нагоре во игра на покер.
 • Вредност залог - Облог направен со силна рака за извлекување вредност од противниците кои имаат послаби раце.
 • Тркало - Најнискиот можен прав, кој се состои од А-2-3-4-5.

Заклучок

Има многу термини и дефиниции кои треба да ги научите ако сте почетник во покер. Но, без да ги знаете, нема да успеете на масата за покер. Некои од најкритичните термини што треба да се запознаат вклучуваат „анте“, „облог“, „чек“, „подигнување“, „превиткување“ и „тенџере“. Исто така, постојат термини поврзани со одредени видови покер, како што се „флоп“ во Texas Hold'em и „lowball“ во 2-7 Triple Draw.

„Позиција“ е еден од најважните термини во покерот, што значи позиција на играчот на масата во однос на дилерот. Кога станува збор за обложување и блефирање, од суштинско значење е разбирањето на позицијата.

Кои се покер термините?

Термините во покер се зборови и фрази кои се специфични за играта покер, кои ги користат играчите за да опишат различни аспекти на играта, како што се картите, облозите, играчите и стратегиите.

Што е straddle во основни покер термини?

Во покер, straddle е опционален слеп облог што го прави играчот лево од големиот слеп пред да се поделат картите. Облогот за straddle е типично двојно поголем од големиот слеп и ефективно го удвојува влогот за раката, бидејќи шетачот добива опција да дејствува последен пред-флоп.

Кои се покер дефинициите на капиталот?

Во покер, капиталот се однесува на процентот од тенџерето што играчот може да очекува да го освои на долг рок врз основа на неговата моментална рака и на преостанатите карти што доаѓаат.

Што е ICM во покер термин?

Во покерот, ICM (Независен модел на чипови) е математички модел што се користи за пресметување на вредноста на чиповите на играчот на турнир, земајќи го предвид наградниот фонд и бројот на преостанатите играчи. Моделот ICM може да се користи за да се одреди оптималната стратегија за играчот врз основа на нивниот куп чипови и фазата на турнирот.

1xBet:До 1500 € + 150 бесплатни вртења
Добијте го бонусот
Betwinner
Betwinner:100% до 100 € + 150 бесплатни вртења
22BET
22BET:До 600 долари

Фрирол турнир е покер настан каде што нема купена цена, но играчите можат да влезат бесплатно. Нема ништо лошо да се приклучите на кој било фрирол турнир затоа што ќе можете да освоите некои средства без да ставате пари на ризик, што во основа е ситуација со победа-победа за секого.

Прикажи повеќе

Покерот е една од најпопуларните игри меѓу љубителите на онлајн обложување низ целиот свет. Играта има многу варијации за кои е потребна посебна вештина за да се игра. Она што ја прави играта на покер толку интересна за обложувачите е тоа што е повеќе вештина, отколку среќа.

Прикажи повеќе

Во денешно време, можете да најдете широк избор на сајтови за коцкање преку Интернет кои нудат маси за покер. Изборот на добра веб-локација за играње покер е од суштинско значење за вашето обложувачко искуство. Треба да се придружите на покер-страница која нуди се што очекувате и ви треба за да уживате во играта.

Прикажи повеќе

Покерот е една од најпопуларните игри со карти на маса. Со текот на годините, играта се промени многу и се појавија многу варијации.

Прикажи повеќе

Покер е казино игра со карти која бара играчите да имаат вештина, стратегија и малку среќа. Една од основните компоненти на победата во покер е разбирањето на позициите на масата, што е многу корисно за донесување подобри одлуки, максимизирање на профитот и избегнување загуби.

Прикажи повеќе

За секој кој сака да стане подобар покер играч, од суштинско значење е да има темелно разбирање за различните типови на победнички покер раце. Во текот на играњето покер, од секој играч се бара да знае што се победничките раце, како се рангирани картите во покер и кога и каде можат да користат победнички раце во различни ситуации. Целта на овој водич е да обезбеди сè што треба да знае еден ентузијаст за покер за да ја подобри својата игра.

Прикажи повеќе

Броењето карти е една од најпопуларните стратегии што ја користеле коцкарите во игрите на маса со карти. Во покерот, тоа ќе ви помогне да стекнете предност пред куќата или другите играчи, следејќи кои карти се поделени и кои треба да се поделат, што може да биде малку покомплексно.

Прикажи повеќе