Лиценца и регулатива за онлајн коцкање во Италија

Мора да следат онлајн казино со седиште во Италија Autonoma dei Monopoli di Stato (AAMS) прописи. Ова регулаторно тело ги надгледува сите коцкање во земјата, вклучително и издавање лиценци и следење на операторите преку Интернет. Операторите кои не ги следат законите за коцкање во земјата ризикуваат да го изгубат правото на компанијата да нуди услуги за казино и онлајн обложување.

Со строго спроведување на италијанските закони за коцкање, ААМС ги штити потрошувачите и помага во спречување на перење пари и други нелегални активности. Дел од одговорностите на агенцијата вклучуваат преглед на кандидатите за лиценца и проценка на соодветноста на секоја компанија за давање услуги.

Ајде да ги истражиме онлајн казина со лиценцирање AAMS подолу, како AAMS работи во Италија и неговото влијание на пазарот на онлајн обложување.

Лиценца и регулатива за онлајн коцкање во Италија
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherPriya PatelResearcher

Онлајн казина Лиценцирани од AAMS

За време на неодамнешната пандемија, интересот за онлајн обложувалниците се зголеми во Италија и низ целиот свет. Нудејќи робусна дигитална инфраструктура, Италија забележа пораст на онлајн обложувањето од страна на граѓаните и регионалните жители. Како одговор, AAMS започна да издава дополнителни онлајн лиценци за да биде во чекор со зголемената побарувачка. Агенцијата одобрува лиценца за неколку коцкарски установи во Италија, вклучувајќи го следново:

 • Unibet
 • Лео Вегас
 • Casino.com

AAMS понуди надзор за казина за време на транзицијата кон легализирана дигитална спортско обложување и други квалификувани услуги за коцкање. Цврстата регулаторна рамка на агенцијата е поставена за одржување на безбедно опкружување за онлајн коцкање кое промовира одговорно играње. Следејќи ги најдобрите глобални практики, имателите на лиценца ги прикажуваат процедурите за само-следење и им нудат информации на коцкарите за агенциите кои им помагаат на оние кои се зависни.

Онлајн коцкање служеше за да се компензира падот на пазарот за игри на копно во последниве години. Сепак, ААМС продолжува да го регулира и надгледува обложувањето за да ги заштити потрошувачите од нелегалните практики на неугледни или нелиценцирани онлајн-страници. Со оглед на тоа што некои операции и владата изгубија милиони од падот на приходите од коцкање за време на пандемијата, онлајн обложувањето нуди начин да се изгради пазарот и да се надоместат тие загуби.

Барања

Компаниите кои бараат онлајн лиценца за да понудат можности за обложување може да пристапат до апликацијата од Веб-страница на ААМС. По преземањето и пополнувањето на формуларот, апликантот исто така доставува дополнителни документи за да им даде на агенциите детални податоци за информиран преглед на работењето на страницата на казиното. Придружните документи го вклучуваат следново:

 • Прифатлива идентификација
 • Деловна дозвола
 • Бизнис план

По пополнување на апликацијата и поднесување на важечките документи, апликантот доставува такса како што е наведено од агенцијата. Прегледите на новите оператори се обемни и може да вклучуваат проверки на позадината и длабинска проценка на главнината на секоја компанија.

Доколку биде одобрено, операторот може да понуди онлајн производи или услуги врз основа на одобрените планови поднесени во текот на процесот на преглед. ААМС редовно ги проверува претпријатијата за да се осигура дека работат во согласност со прописите. Операторите кои одржуваат фискално и правно здрави операции продолжуваат да нудат долгорочни операции на оние кои се коцкаат преку Интернет од Италија.

AAMS одобрени казина

Ако казиното има доволно среќа да добие одобрение за една од лиценците за онлајн казино во Италија, може да нуди услуги и во други земји каде што е легално. Сајтовите за онлајн казино не смеат да обезбедуваат услуги во земји каде што коцкањето е нелегално или забрането од надворешни оператори. Сепак, многу земји ширум светот ја поздравуваат лиценцата AAMS, која им ја отвора вратата на операторите од Италија да ги прошират операциите и приходите. Оние компании кои нема да се придржуваат до регионалните граници и локалните закони во други земји ризикуваат одземање на лиценцата, такси и други казни.

Продлабочениот преглед на AAMS на апликантите во голема мера резултира со тоа што имателите на лиценца ги одржуваат стандардите за работа и интегритет. Дополнителни барања за лиценца вклучуваат:

 • Засилена безбедност за потрошувачките сметки
 • Одговорни политики за коцкање
 • Придржување до ограничувањата за рекламирање за коцкање
 • Играчите мора да задржат 90% маргина на победа или рентабилност
 • Без измама

Добрите и лошите страни

Со способноста да се допре до публиката за коцкање низ целиот свет, одобрението на лиценцата на AAMS е корисно за операторите на онлајн казино во регионот. Тоа е погодно за операторите кои се обидуваат да ги надоместат загубите од копнените места за коцкање. По одобрувањето, повеќето оператори ја опслужуваат публиката во други земји. Со градење на одлична онлајн репутација, онлајн казината имаат корист и за крајната линија на компанијата и за целокупниот буџет на Италија со плаќање на зголемени даноци.

Сепак, лиценцата AAMS има недостатоци. Процесот за одобрување чини 350.000 евра, 20% ДДВ, 27,5% корпоративен данок и 0,6% додаден данок. Една компанија мора да се придржува до безброј прописи по одобрувањето, што е исто така скапо. Постојаните операции во регионот бараат редовни плаќања на италијанската влада, принудувајќи го операторот да поднесе најмалку 1,5 милиони евра во рок од две години од одобрувањето на лиценцата. Секоја компанија што отвора онлајн казина во регионот мора да ги разгледа трошоците и да ги одмери добрите и лошите страни пред да аплицира за лиценцирање.

Домашни закони и ограничувања поставени од AAMS

Италијанските закони за коцкање обезбедуваат интегритет на операторот, ги штитат потрошувачите, го ограничуваат коцкањето од малолетници и промовираат најдобри практики во регионот. Лиценцираните казина ги суспендираат прекршителите по истражниот правилен процес. Според италијанските закони, ова се некои причини поради кои сајтот за онлајн казино може да ја изгуби лиценцата.

 • Осуден за кршење на законите во Италија
 • Одбивање да се придржува до прописите за коцкање
 • Нудење лажни информации на апликацијата за лиценцирање
 • Нарушување на довербата на јавноста

Во Италија, AAMS строго ги следи прописите во врска со однесувањето на операторот. Промовирањето на чесните операции е најважно за да се обезбеди безбедно опкружување онлајн казино. Како резултат на тоа, имателите на лиценца кои ги прекршуваат утврдените кодекси на однесување може да се соочат со казни.

Прописи

Покрај следењето на оперативните, финансиските и потрошувачките закони, операторите мора да добијат согласност од регулаторите пред да спроведат значителни оперативни промени. Одобрувањето на лиценцата се заснова на документи поднесени за време на процесот на аплицирање. Промената на тие планови бара преглед за да се осигура дека ревизиите на работењето на стекнувачот на лиценцата не ги прекршуваат прописите.

Растечкиот италијански пазар за онлајн коцкање се развива. Како што повеќе казина обезбедуваат услуги за граѓаните преку Интернет, регулаторите се соочуваат со предизвикувачка работа да одржуваат безбедни операции за потрошувачите. Спроведувајќи силни мерки за надзор, ААМС продолжува да ги спроведува регулаторните стандарди за да ги заштити италијанските граѓани кои се обложуваат онлајн.

Историја на лиценцата AAMS

Коцкањето е составен дел од италијанскиот живот уште од римската ера. По воспоставувањето на регулативите за коцкање во последно време, Италија ги спречи нелегалните активности со принудување на затворање на неугледни оператори. Новите закони понудија цврста рамка за насочување на лиценцираните веб-локации за онлајн обложување за најдобрите практики за обезбедување услуги за италијанските граѓани.

ААМС спроведува силни контроли за да ги сведе незаконските активности на минимум. Сепак, недозволените платформи постојат и земаат дел од севкупниот пазар на коцкање. Владата ја поддржува агенцијата за да се осигура дека проблематичното коцкање не ја нарушува социо-економската рамнотежа на земјата. Покрај тоа, коцкањето ги надополнува приходите на земјата и поддржува критични јавни проекти. Поради оваа причина, законодавците донесоа силни мерки за да се осигура дека ААМС го надгледува експанзивниот раст на онлајн обложувањето во регионот.

Копнените операции историски биле во фокусот на италијанските регулатори. Неодамна, владата воспостави цврста контрола на онлајн-операторите за да обезбеди следење на веб-страниците во приватна сопственост кои работат во Италија. Како водечки орган во земјата за регулирање на коцкањето, AAMS врши редовни проценки и на копнените и на дигиталните оператори за да обезбеди усогласеност со законите во земјата. Овие прегледи нудат увид во ефикасноста на секој бизнис. Лиценцираните оператори имаат неколку слоеви на операции, вклучувајќи персонал, услуги за клиенти, финансиски, политики, опрема и софтвер.

Регулатива на пазарот

Надгледувајќи го коцкањето низ Италија, AAMS го обезбедува интегритетот на инфраструктурата за игри. Владината агенција инвестира средства за исполнување на мандатот за постигнување оперативна извонредност и високо ниво на интегритет меѓу операторите. Агенцијата ги штити обложувачите, одобрува буџети, врши ревизија на операторите и ги одзема лиценците за компаниите кои ги прекршуваат важечките статути. Тоа е напорна задача бидејќи Италија ужива во просперитетен пазар на онлајн обложување. Граѓаните секојдневно се собираат на интернет за да учествуваат во спортски книги и можности за коцкање на лотарија. Владата вредно работи за да обезбеди онлајн операторите кои ги нудат овие услуги на граѓаните да се придржуваат до барањата за лиценцирање.

Брзи факти

Коцкањето има долга историја во Италија и датира од 17 век. Отсекогаш постоеле клубови за членови на коцкање. Понатаму:

 • Зборот „казино“ е италијански, а Baccarat бил измислен таму во 15 век.
 • Околу 160 лиценцирани установи за коцкање во ОК, исто така, имаат лиценци издадени од ААМС. Ова е примарното регулаторно тело во Италија.
 • Операторите кои аплицираат за лиценца за коцкање мора да се придржуваат до збир на правила и прописи предвидени, дури и пред да поднесат барање.
 • Италијанската влада го направи коцкањето легално во 2007 година. Понатамошната легализација се случи во 2011 година кога офлајн и онлајн коцкање беше разгледан уште повнимателно.
About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)