Островот Ман: Лиценца за онлајн казино

Сакате да започнете бизнис со коцкање преку Интернет, но не сте сигурни каде или како да аплицирате? Обидете се да добиете лиценца за казино на Островот Ман - водечка јурисдикција за iGaming со либерални закони и ниски даноци.

iGaming индустријата забележа огромен раст и иновации во последниве години со виртуелни понуди како што се спортско обложување и казино игри како рулет, блек џек, покер итн. кои се лансираат надалеку.

Намамката на огромниот профит го прави профитабилен потфат за следење, но исто така и зафатен од неетички практики на коцкање каде што бизнисите ги игнорираат упатствата за усогласеност и наместо тоа играат според нивните сопствени правила.

Операторите кои одат без лиценца ги пропуштаат придобивките поврзани со поседувањето легална лиценца за коцкање.

Тие вклучуваат:

 • Доверлива репутација,
 • Лојалност од клиентите, и
 • Поддршка од органот за коцкање
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherPriya PatelResearcher

Добијте лиценца на Островот Ман

Промовирајте го вашиот бизнис со допирање на просперитетната iGaming индустрија со лиценца за онлајн коцкање од Островот Ман, шармантен остров сместен помеѓу Лондон и Ирска.

Позната по својата полиберална легислатива и поволните даночни такси, оваа јурисдикција за коцкање преку Интернет доброволно ги поздравува новите оператори на пазарот на iGaming - еве што треба да знаете за лиценцата за казино и како да аплицирате за една.

Што е лиценца за онлајн коцкање?

Да започнеме со истражување на она што е онлајн игри, AKA iGaming.

iGaming/онлајн Игри со објаснето

iGaming или онлајн игри може да се дефинираат како обложување пари на резултатите од настани или „игри на среќа“ што ги нуди веб-локацијата за коцкање.

Онлајн играњето работи слично на вашите класични казина за коцкање, но пристапот и учеството се виртуелни, за разлика од личното.

Со iGaming, нема потреба играчите да ја напуштаат удобноста на своите домови за да уживаат во возбудата на коцкањето со истата голема потенцијална исплата.

Играњето онлајн игри на коцкање, спортското обложување е лесно и моментално - корисниците само учествуваат во iGaming преку телекомуникации како што се интернет и компјутер или паметен уред.

Онлајн игри кои се препознаваат

На Островот, регулативата се однесува на „игри на среќа“, кои се понуди кои вклучуваат играчи кои се обложуваат со пари (или вредност на пари) и сите други кои вклучуваат елемент на случајност, или, буквално, случајност.

Онлајн игри кои се препознаваат на островот вклучуваат рулет, блек џек, понтон, пунто банко, бинго, коцкање на коњски трки (филм или видео), казино фалење, покер, игри на коцки, бакара, хемин-де-фер, табла, кено, играње на автоматски машини, тркало на среќа и супер тава 9.

Назад на лиценци за онлајн коцкање

Наоѓање доверливо онлајн казино сепак може да биде проблематично. Со илјадници претенденти кои нуркаат на пазарот, некои нелегално и без лиценца, играчите се изложени на ризик од измами. Несреќната реалност е дека криминалните активности на коцкање, како што е перењето пари, се многубројни.

Властите за коцкање се свесни за опасностите и нивната главна цел е да ги спречат.

Како го прават тоа? Со збир на закони за коцкање од светска класа и прописи за усогласеност што операторите се обврзани да ги следат. Ако стандардите се исполнети и почитувани, на бизнисите обично им се доделува лиценца за онлајн коцкање.

Законски овластена лиценца за коцкање значи дека операторот ветил дека ќе ги заштити своите играчи преку спречување на зависност од коцкање и учество на малолетни лица и избегнување на какви било измамнички практики како перење пари итн.

Кој е Комисијата за надзор на коцкање?

Комисијата за супервизија на коцкањето на Островот (GSC) е регулаторно тело на островот кое првично функционираше како копнена власт за коцкање на јурисдикцијата.

Должности на GSC

Со порастот на растот на iGaming индустријата, GSC ја презеде одговорноста да ја надгледува усогласеноста и во онлајн просторот за коцкање.

Кога беше воведен Законот за регулација за онлајн коцкање од 2001 година (OGRA), GSC ги започна своите должности практично со прописи кои имаат за цел да ги задржат играчите безбедни и да ги поддржат потфатите на онлајн казино.

Основни упатства за GSC:

Основните упатства до кои треба да се придржуваат операторите кога аплицираат и добиваат лиценца за коцкање преку Интернет се фокусираат на воспоставување на коцкање без криминал, заштита на малолетници и практики за фер игри.

За разлика од другите земји ширум светот, Островот е пофален за својот либерален став, но регулативите околу деловните активности станаа поригидни со текот на годините додека индустријата продолжува да се развива и шири.

Неопходноста за фер и одговорно играње стана сè повеќе витална, така што предусловите на островот за добивање лиценца за коцкање се со право цврсти.

Која е легислативата што го регулира онлајн коцкањето на Островот Ман?

Клучното законодавство на Островот за контролирање на онлајн коцкањето е Законот за регулирање на онлајн коцкањето од 2001 година. OGRA се однесува на сите игри кои:

 • Операторите и играчите користат телекомуникации (како интернет, паметни телефони, компјутери, сервери итн.) за да учествуваат; и,
 • Игрите опфаќаат пари за обложување на играчи; и,
 • Игрите вклучуваат која било компонента на среќа.

3 Основни принципи на GSC и OGRA

 1. Заштита на младите, односно спречување на малолетното коцкање и заштита на ранливите.
 2. Чувајте ги активностите за онлајн игри без криминал.
 3. Зачувајте ја правичноста кон играчите, осигурувајќи дека ги добиваат нивните легитимни исплати.

Згора на ова, ГСЦ исто така има должност да се погрижи угледот и економската позиција на островот да бидат поддржани и заштитени.

Добрите страни за добивање лиценца за онлајн казино

Освен помалку строгите закони за коцкање на островот, постојат многу други причини за операторите да го изберат Островот Ман:

Модерни телекомуникации

Владата ја признава вредноста што коцкарската индустрија и ја носи на економијата. iGaming е препознаен и добредојден во регионот и како поддршка на напредокот на секторот, тие поставија најсовремена телекомуникациска инфраструктура која им овозможува на операторите поефикасно да управуваат со своите мобилни казина.

Професионална помош

Островот, исто така, им нуди на операторите професионална и советодавна помош, како и назначени шеми за поддршка на претпријатијата кои помагаат со финансиите.

Ниски даноци

Со конкурентна даночна политика, изборот да се биде стекнувач на лиценцата на Островот ќе заштеди на трошоците. Регионот може да се пофали со ниска такса за игри на среќа, од 0,1% до 1,5% на бруто принос од игри, и нема данок на капитална добивка.

Се ВКЛУЧЕНО

Додека другите земји ги ограничуваат игрите опфатени со нивните лиценци за коцкање, Островот не го прави тоа. Сите типови на игри се вклучени во целосната лиценца за коцкање, која е главен тип лиценца.

Во зависност од деловниот модел на компанијата и неговите цели, тие можат наместо тоа да се одлучат за подлиценца, лиценца за мрежни услуги или лиценца за добавувач на софтвер B2B.

Покрај тоа, сите валути, вклучително и крипто, се поддржани и има асортиман на пазари достапни за работа.

Како да аплицирате за лиценца

Аплицирањето за лиценца за iGaming на Островот е јасен процес за искусни оператори кои имаат намера да се етаблираат на Островот. Барањата за OGRA и GSC се во согласност со законодавството за спречување на перење пари и финансирање тероризам и вклучуваат неколку документи што се поднесуваат и се исполнуваат критериумите за усогласеност.

А бакшишот? Потребна е само една лиценца која ги покрива сите игри.

Целосна лиценца

За да се квалификуваат за главната/целосна OGRA лиценца во јурисдикцијата, апликантите мора да покажат транспарентност и интегритет во нивните активности за коцкање. Примарниот апликант и сите нивни соработници поврзани со бизнисот, исто така, ќе подлежат на темелни истраги.

Документите и надоместоците за главниот процес на аплицирање за лиценца вклучуваат:

 • Потврда дека нема криминално досие
 • Заверени копии од лични карти и пасоши
 • Банкарски референци
 • Сметки за комунални услуги
 • Сеопфатен бизнис план
 • Опис на понудените игри
 • Детали за софтверот што се користи
 • Извештај за тестирање на техничкиот систем
 • Информации за целниот пазар
 • 5.000 фунти такса за апликација + 35.000 фунти годишно + 5.000 фунти за секоја нова подлиценца

Под-лиценца

Со одобрение на GSC, имателите на целосна лиценца можат да ја понудат својата технологија на подлиценцираните кои исто така имаат корист од намалените такси. Оваа опција е најдобра за оние бизниси кои имаат база на податоци за играчи, но сè уште немаат сопствени производи за коцкање. Во основа, тоа им дава на играчите на подлиценца пристап до софтверот/игрите што ги нуди целосниот носител на лиценцата.

Цена:

5.000 фунти за аплицирање + 5.000 фунти годишно

Лиценца за мрежни услуги

Како и со целосната лиценца OGRA, оваа опција ги вклучува истите правила и прописи за усогласеност, освен што операторите со лиценца за мрежни услуги можат да стигнат до нови целни пазари бидејќи им овозможува на играчите да се регистрираат и во други јурисдикции.

Цена:

5.000 фунти за аплицирање + 50.000 фунти годишно

Лиценца за добавувач на софтвер

Накратко, оваа лиценца не е задолжителна за да им понуди софтвер на имателите на лиценца iGaming во јурисдикцијата, но лиценцата за добавувач им нуди на провајдерите пофалена репутација. Производите на апликантите треба да се тестираат и сертифицираат за да се здобијат со лиценца за снабдувач на софтвер што им овозможува да бидат наведени во регистарот на игри на GSC. Оваа лиценца ја зголемува репутацијата на добавувачите меѓу операторите и играчите бидејќи покажува високи стандарди за квалитет. Што повеќе? Исто така, ја поедноставува интеграцијата на софтверот за стекнувачите на лиценца на Островот без да бара дополнителна сертификација.

Цена:

5.000 фунти за аплицирање + 35.000 фунти годишно

Ограничувања и домашни закони

Во однос на Законот за регулатива за онлајн коцкање на Островот од 2001 година, лиценца за казино може да му се даде на апликантот за период од пет години под следниве услови:

 • Бизнисот е инкорпориран на Островот Ман.
 • Бизнисот има двајца резидентни директори на компании.

Има одредено службено лице или оперативен менаџер кој е исто лице како еден од директорите, или локално лице од давател на услуги. Ова лице мора да биде жител на островот.

Сопствениците на целосна B2C лиценца мора да регистрираат играчи на серверите лоцирани на островот.

Треба да се плати такса за апликација од 5.000 фунти и да се пополни целата релевантна документација.

Носителите на B2C лиценца мора секогаш да се обврзат да ги заштитат средствата на играчите.

Сите игри, RNG и системи на коцкање мора да бидат сертифицирани од одобрен објект за тестирање.

Директорите, назначените функционери, службениците за известување за перење пари и корисничките сопственици кои контролираат 5% или повеќе од бизнисот ќе подлежат на должности за должно внимание.

Дополнително, бидејќи Островот придава огромна вредност на својата репутација како безбедна и доверлива јурисдикција за коцкање, носителот на лиценцата мора да ги почитува и исполнува сите регулаторни обврски што се наоѓаат во неговите политики.

Тие ги вклучуваат шифрите на органот за стандарди за рекламирање и политиката за спречување перење пари. Ако не, GSC може да ја одземе лиценцата во секое време.

Островот се слави поради неговата флексибилност и фактот што не постои црна листа на земји каде што операторите не смеат да ги нудат своите услуги. Сепак, од носителите на лиценца се очекува да останат етички во нивните коцкарски активности.

Се очекува дека имателите на лиценца нема да влезат на други пазари каде што коцкањето е забрането и нелегално, а доколку се стремат кон контролиран пазар, ќе се почитува локалното законодавство и дека прво ќе побараат правен совет и одобрение од GSC.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најчесто поставувани прашања

Сѐ што треба да знаете за казината

Дали онлајн коцкањето е легално на Островот Ман?

Да. и лиценца за снабдувач на софтвер.

Кој е орган за коцкање на Островот Ман?

Комисијата за надзор на коцкањето е правно лице одговорно за надзор над усогласеноста со iGaming и за издавање лиценци за оператори.

Главната цел на GSC е да ги заштити играчите, да спречи малолетно коцкање, да обезбеди пазарот да остане без криминал и да обезбеди фер игра. Дополнително, GSC е исто така загрижен за угледот на островот и неговата економија.

Кои се главните закони за онлајн игри на Островот Ман?

Главната легислатива според Законот за регулатива за онлајн коцкање од 2001 година се фокусира на јавната безбедност и безбедноста на играчите, каде што и зависноста од коцкање и учеството на малолетниците се ограничени. Законите исто така се фокусираат на правичноста кон играчите - дали тие ги добиваат своите вистински добивки? Покрај тоа, законите гарантираат дека индустријата за игри на игри на Островот останува без криминал.

Кои виртуелни игри ги покрива лиценцата на Островот?

Онлајн игрите кои се признати под лиценцата на Островот вклучуваат спортско обложување, рулет, блек џек, понтон, пунто банко, бинго, коцкање на коњски трки (филм или видео), казино фалење, покер, игри на коцки, бакара, чемин де -фер, табла, кено, играње на автоматски машини, тркало на среќата и супер тава 9.

Дали добивките од коцкање се оданочуваат на Островот Ман?

Даночната политика за коцкање на Островот е многу поволна во споредба со другите јурисдикции. Има разумно ниска такса за даноци за игри, од 0,1% до 1,5% на бруто принос од игри, и нема данок на капитална добивка.