Забраната за кредитни картички за обложување во ОК

Обединето Кралство

2020-12-29

Почетокот на оваа година беше сведок на забрана за кредитни картички на обложувалниците во Обединетото Кралство. Беше собрано дека ова се должи на тешката борба против одговорното коцкање, што резултираше со проблематично коцкање.

Забраната за кредитни картички за обложување во ОК

Забраната која започна од 14 април 2020 година беше поздравена затоа што онлајн коцкање драстично се зголеми во пресрет на заклучувањето на коронавирусот.

Комисијата за коцкање, која го лиценцира и регулира коцкањето во ОК, се враќа на истражување кое открива дека над 10 милиони луѓе во ОК се коцкаат преку Интернет со 800.000 за кои се верува дека користат кредитни картички. Од нив, се вели дека околу 175.000 се смета дека се „проблематични“ коцкари во финансиска неволја како резултат на зависност од коцкање.

„Коцкањето со кредитни картички може да доведе до значителна финансиска штета. Забраната што ја објавивме денеска треба да го минимизира ризикот од штета на потрошувачите од коцкање со пари што ги немаат.

Знаеме и дека има примери на потрошувачи кои акумулирале десетици илјади фунти долг преку коцкање поради достапноста на кредитните картички.

Исто така, постојат докази дека надоместоците што ги наплаќаат кредитните картички може да ја влошат ситуацијата затоа што потрошувачот може да се обиде да ги брка загубите во поголема мера“

изјави Нил Мекартур, извршен директор на комисијата за коцкање.

Клучните влијанија од забраната за кредитни картички

Мекартур, исто така, додаде дека е свесен дека забраната ќе ги непријатности членовите на јавноста, но смета дека вреди да се заштитат оние кои се изложени на ризик.

„Сфаќаме дека оваа промена ќе ги непријатности оние потрошувачи кои одговорно ги користат кредитните картички, но задоволни сме што намалувањето на ризикот од штета на другите потрошувачи значи дека мора да се преземат мерки“, рече тој.

Тој понатаму изјави дека забраната ќе биде преоценета, откако ќе има докази за ефектите што ги имале.

„Забраната е дел од нашата тековна работа за намалување на штетата од коцкањето. Исто така, треба да ја продолжиме работата што ја работевме со операторите за коцкање и финансиската индустрија за да обезбедиме потрошувачите да се коцкаат само со пари што можат да си дозволат да ги потрошат“

Министерката за култура Хелен Ватли рече: „Додека милиони се коцкаат одговорно, јас исто така сретнав луѓе чии животи беа превртени од зависноста од коцкање. „Постојат јасни докази за штета од потрошувачите кои се обложуваат со пари што ги немаат, па затоа е точно дека постапуваме решително да ги заштитиме“.

Понатаму, откриено е дека приходите во британската коцкарска индустрија достигнале 14,4 милијарди фунти (18,7 милијарди долари) помеѓу 2018 и 2019 година, според податоците на Комисијата за коцкање. Најплатен извршен директор во Обединетото Кралство во 2019 година беше Дениз Коутс, извршен директор и основач на една од најголемите обложувалници, која зеде платен чек од 422 милиони фунти.

Импликации од зголемувањето на заклучувањето во онлајн коцкањето

Комисијата за коцкање воведе некои чекори за подобрување на заштитата на клиентите. Тие вклучуваат:

  • Зголемување на мониторингот на нелиценцирани онлајн обложувалници кои не се во ОК, кои се обидуваат да допрат до публиката во ОК, со преземени активности по потреба.
  • Истакнување на сите можности достапни на веб-локациите за онлајн обложување во ОК што им овозможуваат на корисниците да постават ограничување за тоа колку можат да потрошат на таквите страници.
  • Потсетување на поединците дека можат да побараат од операторите на коцкање да ги исклучат од користење на страницата за одреден период. Оваа услуга позната како GAMSTOP мора да биде понудена од сите онлајн обложувалници во Велика Британија.
  • Партнерство со Твитер за да се овозможат ограничувања поврзани со содржината на коцкање на доводите на корисниците. Ние веруваме дека тоа е чекор во вистинската насока и ќе помогне да се спречи проблемот со коцкањето.

На Неделата на побезбедно коцкање одржана од 19-ти до 25-ти ноември, беше собрано дека голем дел од кампањата се состои од начини за управување со навиките за коцкање кои вклучуваат: 1. Поставете ги вашите граници за време и пари. 2. Трошете го само она што можете да си го дозволите. 3. Коцкањето не треба да се меша во вашиот личен живот. 4. Коцкањето кога сте лути или тажни никогаш не е добра идеја. 5. Коцкањето не е одговор на ниту еден проблем. Голем број од најистакнатите платформи за игри во светот се собраа за да ги поддржат луѓето со проблеми со коцкањето. Тоа го прават помагајќи им со бесплатни материјали, увиди, истражувања, па дури и специјалистички знаења.

Најнови вести

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership
2022-09-24

NetEnt Goes Dutch with Holland Casino Partnership

Новости